Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че всички членове на Европейския съюз са получили коронавирусни ваксини и че процесът на инокулация трябва да започне утре.

"Днес започваме да обръщаме страницата на една трудна година. Ваксината COVID19 е доставена във всички страни от ЕС. Ваксинацията ще започне утре в целия ЕС. EUvaccinationdays са трогателен момент на единство. Ваксинацията е трайният изход от пандемията", написа тя в "Туитър".

Преди това СЗО заяви, че "някакво ниво на имунитет на населението" може да бъде постигнато чрез масови ваксинации до края на следващата година.

"Ваксинацията означава свобода от страха" е част от кампанията на ЕС срещу коронавируса.

Ваксините в България пристигнаха рано сутринта, след което част от тях потеглиха към Пловдив, Бургас и Варна. В неделя започва ваксинирането едновременно в три града - София, Пловдив и Бургас. Първи ще се ваксинира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Унгария започна ваксинация веднага

Унгария започна още днес да инжектира ваксината на Пфайзер/Бионтех срещу Ковид-19 ден по-рано от повечето страни от Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирайки агенция МТИ.

Първата партида на ваксината пристигна рано тузи сутрин с полицейски ескорт и е достатъчна за 4875 души.

В отговор на въпрос на Ройтерс, правителствен говорител каза, че веднага е започнало ваксинсирането на медицински работници според изготвените вече планове. Първите инжекции са направени в главния Ковид-център в Будапеща - Централната болница Дел-Пест, а след обед ще започне и в друга голяма столична болница.

До днес в Унгария са регистрирани 315 362-ма заразени с коронавируса и 8961 смъртни случая от инфекцията. Над 6000 души са все още в болница с Ковид-19, което подлага на голямо напрежение здравната система на страната.