Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха в Бургас. Доставката е от 450 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. Микробус, ескортиран от полицейски коли достави ваксините пред сградата на Регионална здравна инспекция /РЗИ/. Лично ги посрещна директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Докато приемаше пратката, той поддържаше видеовръзка със здравния министър Костадин Ангелов, който да се увери, че няма проблеми със съхранението на ваксината. Ваксините бяха поставени в хладилник. Ще се съхраняват от плюс 2 до плюс 8 градуса.

Д-Р Паздеров каза, че в Бургас ще бъдат имунизирани медиците на първа линия. Ваксинирането в Бургас започва от утре. В общинските здравни заведения в Бургас първи ще се ваксинират д-р Теодор Попов, завеждащ ковид-сектора в Комплексния онкологичен център /КОЦ/ и д-р Киселков, лекар в същото отделение. Ваксините ще им бъдат поставени от 10.00 часа в корпус 3 на КОЦ.

Ще бъдат ваксинирани 250 медици в област Бургас от 12 лечебни заведения.

Желаещите да се ваксинират в Бургас са много, каза д-р Паздеров. Към момента желание са заявили около 2000 медици. Ваксинирането обаче ще става поетапно.

По-голямата доза от ваксините пристига януари.

Първите количества ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек"  - 9750 дози, пристигнаха рано тази сутрин в България.  Те бяха транспортирани с хладилен камион от Белгия при температура минус 70 градуса и посрещнати в София от здравния министър преди да бъдат вкарани вхладилниците на "Бул Био". Ваксините ще бъдат разпределени в 6 региона. Първите количества отпътуваха от София още днес към 3 български града - Пловдив, Бургас и Варна.

Проф. Ангелов заяви, че ще бъде първият ваксиниран българин и посочи, че това ще се случи утре. Той допълни, че заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация.

Здравният министър обясни, че през месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози.

Кампанията за поставяне на ваксините започва официално утре едновременно във всички европейски страни. У нас това ще стане в три града  - София, Пловдив и Бургас.