Близо хиляда дози от ваксината срещу коронавирус пристигнаха при засилени мерки за сигурност В РЗИ-Пловдив. Първата ваксина ще бъде поставена в 10.00 часа в УМБАЛ "Свети Георги", където са и най-много желаещите да бъдат имунизирани - общо 200 лекари, сестри и санитари.

Премиерът Бойко Борисов лично провери на място дали всичко е наред с ваксините срещу COVID-19 в града. Заедно с него бе и здравният министър Костадин Ангелов. Той и шефът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева посрещнаха премиера  и му показаха как се съхраняват ваксините срещу COVID-19.

Професор Ангелов показа на премиера и информираните съгласия, които ще получават имунизираните. Борисов отбеляза, че това е много важно да се пази, защото ще дойде време, когато вероятно ЕС ще искат имунизационни паспорти. До момента само за ваксини са отпуснати 80 млн. лева като има готовност за още 50 милиона, каза още премиерът.

"Днес имаме София, Пловдив и Бургас, Варна, пристигат днес. На 28-и - Търново, Враца. И веднага след Нова година това ще е точно сега един тест и вече като дойдат десетките хиляди ваксини, вече ще бъде по-лесно", каза още премиерът.

Каракачанов пък заяви, че организацията за ваксинирането е готова и ще се извършва по строга схема.

Пловдив първи получи от София пратката си с ваксини срещу коронавируса само два часа, след като бе направена доставката в столицата. Първите 9750 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" срещу коронавируса пристигнаха в България при всички изисквания за съхранение тази сутрин, малко преди 8 часа. Още днес част от тях продължиха от София за Пловдив и Бургас, където утре ще се проведат първите ваксинации, най-напред за медиците на първа линия. В останалите региони имунизациите ще започнат на 28 януари.

Ваксините в Пловдив бяха транспортирани в бус за кренвирши и под полицейски ескорт от 4 автомобила до регионалната здравна инспекция. Улица "Перущица" пред сградата на РЗИ бе отцепена, докато се разтоварваха ваксините, а униформени пазеха на стълбите, предаде "24 часа".

В Пловдив няма да бъдат пазени във фризер, а в обикновен хладилник, защото ще бъдат ползвани в следващите пет дни.

"Започва утре ваксинацията срещу COVID-19 в болниците в Пловдив и областта, като общо 603 медици ще бъдат имунизирани. За 5-ти район, в който влизат областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, са предвидени 1100 ваксини", съобщи  съобщи д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ Пловдив.

Организацията на областно ниво е направена. Лечебните заведения, в които започва имунизирането са двете държавни болници - УМБАЛ "Свети Георги" и УМБАЛ "Пловдив", 4-те общински - МБАЛ "Свети Мина", МБАЛ "Свети Панталеймон", болниците в Раковски и Асеновград и 6-те частни - УМБАЛ "Каспела", УМБАЛ "Пълмед", УМБАЛ "Еврохоспитал", МБАЛ "Св. Иван Рилски", МБАЛ "Централ Хоспитал" и "Медлайн Клиник", обясни областният управител и председател на Областния кризисен щаб /ОКЩ/ Дани Канзирева.

По думите й само на 27 декември 163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта ще бъдат имунизирани с ваксината на "Pfizer" и "BioNTech". През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо - 603-ма в града и областта, уточни областният управител. Паралелно с това в имунизационния кабинет в РЗИ - Пловдив, срещу COVID ще бъдат ваксинирани медици от Спешна помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията. В четири от болниците при поставянето на първите ваксини, за да подкрепят лекарите ще присъстват областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров.