Здравният министър проф. Костадин Ангелов потвърди при посрещането на първите ваксини на Пфайзер/Бионтех в България, че той ще бъде първият ваксиниран утре.

"Да, аз ще бъда първият ваксиниран българин", заяви здравният министър. 

Амбицията на здравните власти е да бъдат ваксинирани 70% от българите.

"Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари, които желаят да се включат във ваксинацията от първата доставка. Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино", добави още Ангелов.

Камионът с първите  9750 дози от препарата на "Пфайзер" и "Бионтех" пристигнаха около 7.40 часа пред сградата на Националния център по заразни и паразитни болести в София и беше посрещнат от министъра на здравеопазването, господин Ангелов, председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и др. Камионът бе ескортиран от полицейски автомобили. На входа на НЦЗПБ на бул. "Янко Сакъзов" в София бяха доставени два кашона от ваксината, придружени от стриктни инструкции за безопасност. В неделя на територията на цялата страна започва имунизационната кампания.

Снимка: БТА

Ваксините са придружени с информационни материали, насочени към лекарите и пациентите за добиване на достатъчно информация. Утре ще започне ваксинирането в три града синхронно - София, Пловдив и Бургас.

"През януари очакваме още пратки до достигане на 62 500 дози. Враца и Велико Търново получават ваксините си от тук на 28 декември", уточни здравният министър Костадин Ангелов.

Първите дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", които от утре ще се поставят, са точно 9750. Това означава, че с тях ще бъдат имунизирани по-малко от 5000 души.

Снимка: БТА

При разтоварването на ваксините всичко беше нормално, заяви председателят на ваксинационния щаб проф. д-р. Красимир Гигов.

"Остава по-тежката задача - логистиката по места. По 1100 дози ще бъдат разпределени във Варна, София, Пловдив, в Бургас са 950. Желаещите са около 45 000, постоянно нараства броят им", добави Гигов.

Снимка: "Булфото"

"За нас е много важно първите, получили ваксината, да са от работещите на първа линия, каза още министър Ангелов. Когато дойде по-голямо количество ваксини, имунизациите ще се извършват паралелно на различните групи, като усилията ще се насочат основно към домовете за възрастни хора, тъй като те са изключително сериозно рискова група", посочи още министър Ангелов.

Заради специалната технология на съхранение на тази ваксина бяха доставени фризери, откъдето необходимите дози ще бъдат изваждани часове преди имунизацията. Това изисква и много точна организация на процеса на ваксиниране, което е доброволно и безплатно след информирано съгласие на всеки желаещ в амбулаторния лист, издаден от общопрактикуващия лекар след проведен преглед.

Кампанията за поставяне на ваксините започва утре едновременно във всички европейски страни. В България най-напред се предвижда да бъдат ваксинирани медицинските работници, които са на първа линия в битката срещу Covid-19. Изготвен е национален имунизационен план, който определя реда, по който се организира ваксинирането - лекари, медицински сестри, стоматолози, фармацевти от първа линия са първите, които ще получат доза. От утре след тях са служители в администрацията - ключови за функционирането на държавата, следват възрастните хора.

Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" срещу Covid-19 се казва "Комирнати" (Comirnaty). Тази ваксина не трябва да се прилага на хора, алергични към активното вещество или някои от съставките на ваксината.