Все повече британци искат да имат германско гражданство с наближаване на излизането на родината им от Европейския съюз. Над 500 молби са били подадени през 2017 година, което е огромно увеличение в сравнение с предходните години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Процесът на отделяне на Великобритания се очаква да започне през март 2019 г. и увеличаването на молбите за германско гражданство е сигнал, че британците, живеещи в чужбина, всъщност не вярват на политиците, посочи Холгер Лерхоф от германските статистически служби.

Според Лерхоф, който ръководи статистическата служба в Берлин-Бранденбург, увеличаването на молбите на британци за германски паспорт - от 45 през 2015 г. до 178 през 2016 г. и 558 през 2017 г. - е сигнал за общественото недоверие във възможностите на политиците да направляват Брекзита.

Междувременно германското правителство одобри вчера законопроект за защита на правата на британски граждани в страната в случай на Брекзит без споразумение, и друг, който цели да направи страната по-привлекателна за банки, желаещи да се преместят от Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на правителството Щефен Зайберт, каза, че министрите са одобрили законопроекта, който гарантира германските здравни застраховки, застраховки при безработица и пенсионния статут на британските граждани, живеещи в Германия, и на германските граждани, живеещи във Великобритания по времето на излизането на Острова от ЕС.

Вторият закон облекчава условията, при които банките могат да уволняват банкови служители. Досега тези условия в Германия бяха много по-рестриктивни, отколкото във Великобритания, което се смята, че не стимулира базирани на Острова банки да прехвърлят офисите и операциите си във Франкфурт.

Докато премиерът Тереза Мей пътува из Европа, за да осигури сделката за Брекзит, все повече хора от Великобритания, минават процедура по натурализация в Германия.

Броят на издадените ирландските паспорти също достигна нов рекорд на фона на увеличаването на молбите от жители на Великобритания и Северна Ирландия след референдума за еврочленството на Обединеното кралство през 2016 година.

Северна Ирландия ще напусне ЕС заедно с останалата част от Великобритания през март 2019 г., а Република Ирландия остава членка на блока.