Украинската подготовка за очакваната пролетна контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия територии, е във финален етап, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников.

"Вярвам в тях", заяви Резников по държавната телевизия, визирайки украинските военни. "Много беше направено, за да постигнат те успех", подчерта той, цитиран от БТА.

"Вярвам, че днес ние можем да се приберем право у дома и да заявим: Да всичко е готово. А след това генералният щаб, командващият въоръжените сили и неговият екип ще решат кога, къде и как да започне контраофанзивата, като се основават на решенията и на разбирането на ситуацията на бойното поле", заяви Резников.

Той каза, че е уверен в успеха на контраофанзивата, както са уверени и международните партньори на Украйна.

"Преди всичко партньорите на Киев разбират, че успехът е в интерес на сигурността на техните страни и на техните народи", подчерта той.

"Трябва да има присъда от международен съд за военнопрестъпниците на Кремъл и за цялата тази мафия", каза той. Резников допълни, че осъдителна присъда за тези хора би бил най-важният сигнал за всички приемници и наследници на властта в Русия.

Той допълни, че режимът в Русия трябва да се промени фундаментално, така че нормалните хора да живеят в един цивилизован свят.