Според официален южнокорейски доклад това е опит от страна на корейския лидер да демонстрира властта си пред военните, на които се опира дългогодишното управление на династията му в тази изолирана от света държава.

Но според някои анализатори тези ходове само седем месеца след като пое властта, не говорят за някаква фундаментална промяна при Ким Чен-ун в сравнение с политиката на дядо му и баща му, заради които Северна Корея постоянно е застрашена от масов глад.

Издигането на относително неизвестния Хьон Йон-чхол до званието вицемаршал беше обявено във вторник от държавните медии в Северна Корея. Около 60-годишен - по преценка на министерството на отбраната на Южна Корея - за него се чу за първи път през 2007 г. През 2010 г. той беше определян като "лидер" заедно с ясния още тогава наследник Ким Чен-ун, а фактът, че вече принадлежи към управляващия елит, е потвърден, когато се появи в официалната делегация на погребението през декември на предишния севернокорейски лидер Ким Чен-ир.

Генералите на 60-годишна възраст са считани за млади в Северна Корея, където все още има ветерани от времето на борбата срещу японците на основателя на държавата Ким Ир-сен - дядото на новия лидер - които, макар и на възраст над 80 години, все още са в правителството и обикновено очакванията са да останат в униформа до смъртта си. Не е ясно дали Хьон Йон-чхол ще замени И Йон-хо като началник на генералния щаб на Корейската народна армия, която е и една от най-големите в света.

Според доклад на южнокорейското правителство, с които Ройтерс се е запознала, откакто Ким Чен-ун започна да се издига към властта през 2009 г., от властовите им постове са били отстранени около 20 висши севернокорейски представители. "Премахването на И Йон-хо може да е послание към новото ръководство на армията, защото то си остава заплаха за режима на Ким Чен-ун, при все че изигра важна роля в издигането му на власт", се казва в анализ на отстраняването на И Йон-хо.

Ким Чен-ун, за когото се смята че е почти на 30-годишна възраст, вече остави своя отпечатък върху бедната страна с ядрени амбиции, в която според неотдавнашен доклад на ООН едно от всеки три деца страда от недохранване. Получил частично образование в Швейцария и приличащ на външен вид на почитания му дядо - който е и вечен президент на КНДР - закръгленият млад лидер подобри имиджа си, както и този на Северна Корея.

За разлика от суровия, отшелнически образ на баща му, държавните медии показаха Ким Чен-ун да посещава изложения, да говори публично и да ръкопляска на рок концерт в края на седмицата. Но както изглежда той не е направил почти нищо, за да се справи с отчайващото икономическо положение, което наследи от баща си в страна, където по оценки на Южна Корея средният доход на година е едва 1200 долара.

"Ким Чен-ун променя нещата, за да изгради система, която отговаря на съвремието му и преодолява преходния период, който настъпи след смъртта на баща му", твърди Кхо Ю-хуан, южнокорейски експерт по управленческата идеология в КНДР.