Военно-транспортен самолет с хуманитарна помощ от Италия за Сирия, засегната тежко от земетресенията в Турция, станали на 6 февруари, кацна на международното летище в ливанската столица Бейрут, предадоха световните агенции, като цитираха италианския шарже д'афер в Бейрут Масимилиано Д'Антуоно.

Помощта, която превозва самолета, е с тегло 30 тона и включва четири линейки и медицинско оборудване. От Бейрут хуманитарната помощ ще бъде доставена с конвой на ливанския Червен кръст за съседна Сирия.

Очаква се в Бейрут да пристигне втори италиански военно-транспортен самолет, предава БТА.

Същевременно властите на Сирия откриха контролно-пропускателен пункт по линията на съприкосновение в провинция Идлиб, като така хуманитарна помощ ще може да достигне и до районите, които не са под контрола на сирийското правителство, предаде ТАСС, като се позова на генерал-майор Олег Егоров, заместник-ръководител на руския Център, следящ за спазване на примирието между враждуващите страни в Сирия.

Руски военни продължават да оказват помощ в засегнатите от трусовете райони в сирийските провинции Алепо, Латакия и Хама. От 6 февруари насам са извадени изпод развалините 47 души. Раздадени са 45,9 тона хуманитарни помощи на бедстващото в резултат на трусовете население.