Сирийското правителство даде разрешение за преминаването на хуманитарна помощ през фронтовата линия, за да бъде доставена в районите, контролирани от бунтовниците, съобщиха днес държавни медии, цитирани от Ройтерс.

В информацията се посочва, че помощта ще достигне до нуждаещите чрез ООН, Сирийския Червен полумесец и Международния комитет на Червения кръст.

Сирийското правителство е обявило бедствено положение в най-тежко пострадалите от разрушителното земетресение в понеделник райони - провинциите Латакия, Хама, Алепо и Идлиб - и ще създаде фонд за възстановяването им, пише БТА.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк поиска незабавно примирие в Сирия, където от 12 години се води гражданска война, за да може хуманитарната помощ да достигне по-лесно до пострадалите, предаде Франс прес.

"Призовавам за незабавно прекратяване на огъня в Сирия и за пълно спазване на човешките права и на хуманитарното право, за да може помощта да достигне до всички", написа той в Туитър.

МС: Българското правителство организира осигуряването на хуманитарната помощ за пострадалите от земетресението в Сирия

"Европейската комисия уведоми в сряда българското правителство за активиране на Механизма за гражданска защита по искане на Сирия за хуманитарно подпомагане на пострадалите от земетресението. Служебният кабинет активно работи за осигуряването на хуманитарната помощ и за организацията на коридорите за доставка. Поради затрудненията с въздушната доставка до Сирия се обсъждат алтернативни маршрути. В най-кратки срокове българската държава ще има възможността да предостави хуманитарната помощ за нуждаещите се в Сирия в този изключително тежък момент", съобщиха от кабинета.