Кандидатите за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) участваха снощи в рядък за турската политическа традиция телевизионен дебат седмица преди повторните кметски избори в мегаполиса, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

Това беше първият дебат от този вид в Турция от почти две десетилетия - от 2002 г., годината, в която ПСР дойде на власт в Турция.

Имамоглу спечели с малка преднина кметските избори през март, но Висшата избирателна комисия (ВИК) анулира изборните резултати през май, което наложи насрочването на нов вот на 23 юни.

Йълдъръм, бивш премиер, загуби първия вот, което се превърна в едно от най-значителните изборни поражения на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган след идването й на власт през 2002 г. ПРС изгуби местните избори и в столицата Анкара.

Миналия месец обаче, с решение, което повдигна въпроси за независимостта на турските институции, ВИК анулира резултатите и насрочи повторни избори на 23 юни, след като ПСР подаде жалба за предполагаеми нередности при първото гласуване.

"Странни работи станаха, докато вашите гласове бяха броени", каза Йълдъръм по време на снощния дебат. "Бяха откраднати гласове", добави той, без да назове виновник за това.

Кандидатът на ПСР, цитиран от Асошиейтед прес, каза още, че той не е настоявал за анулиране на първия вот, а само за пълно повторно преброяване на всички бюлетини. ВИК разпореди нови избори след няколко частични повторни преброявания.

"Кой открадна гласове, за Бога?", отвърна Имамоглу. Той заяви, че ВИК не е направила никакви подобни твърдения в решението си за анулиране на изборите. Той определи твърденията на Йълдъръм за кражба на гласове като "клеветнически" и заяви, че е избраният кмет, който е бил незаконно лишен от правата си.

"Ние водим борба за демокрация", каза още опозиционният кандидат, предаде Ройтерс. "Това е борба за Истанбул, за нормализация, за чиста администрация, свободна от арогантност".

Тричасовият дебат, посветен на теми от икономическите затруднения на Турция и големия брой мигранти в Истанбул до недостига на зелени площи в 15-милионния град, беше предаван от всички големи телевизионни канали. Големи екрани бяха поставени и по улиците на Истанбул. Една от темите беше проблемът с движението в мегаполиса. Голяма част от дебата, обаче, беше посветена на причините за отмяната на резултатите от първия вот.

По-рано вчера президентът Ердоган, който започна пътя си към властта именно като кмет на Истанбул, омаловажи значението на повторните кметски избори в Истанбул, съобщи Асошиейтед прес. Той отбеляза, че партията му държи властта в 25 от 39 истанбулски района, както и мнозинство в градския съвет. Ердоган коментира, че вотът на 23 юни "е просто за кмет, което означава просто промяна на витрината".

Може ли Ердоган да си позволи да изгуби Истанбул

"Ако след четвърт век Ердоган загуби изборите в Истанбул, това ще означава край на неговата вече почти 17 - годишна харизма и тотална еднолична хегемония в политическия живот на югоизточната ни съседка. Залогът е много по-голям. На проверка и изпитание е подложена самата управляваща конфигурация - коалицията между откровени ислямисти и отявлени националисти. Това е днешната идеологическа платформа в действие." Това каза за "Фокус" Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин.

"Освен чисто общественополитически, повторните избори имат и много силни икономически последствия. На първо място това е задълбочаващата се икономическа турбуленция. В продължение на 8 седмици - месец преди и месец след изборите на 31 март, чужди инвеститори са обменили във валута и са изнесли от Турция 10 милиарда долара, понеже капиталът не обича рискови страни. През първото тримесечие на тази година икономиката на Турция отново се сви с 2,6 % и това е за трети пореден път. С това се потвърди диагнозата, че Турция се намира в рецесия с тенденция застоят на икономиката или фазата на свиване да прерасне в същинска криза", отбеляза Димов.