Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция огласи мотивацията за решението си да анулира изборите за кмет на Истанбул и да наложи повторното им провеждане, пише днес турският печат, цитиран от БТА.

"ВИК постави точката", отбелязва проправителственият в. "Йени шафак", визирайки обосновката от 250 страници на избирателната комисия. "243 хиляди гласа са съмнителни", гласи заглавието на водещата публикация на вестника днес. Според ВИК съмненията произхождат от пропуски в избирателните списъци, умишлено допуснати грешки и закононарушения при формирането на секционните комисии.

"Измамите бяха изредени една по една", коментира проправителственият вестник.

В мотивацията зад решението си ВИК посочва, че допуснатите на изборите в Истанбул нередности са достатъчни, за да засегнат резултата, като се има предвид малката разлика от едва 13 729 гласа между двамата основни претенденти за кмет на Истанбул - Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) и Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

В. "Акшам", друго проправителствено издание, отбелязва, че дори и само неспазеното условие на закона председателите на секционни комисии да са държавни служители "е достатъчно за анулиране" на вота.

ВИК е установила, че председателите на 754 избирателни секции не са държавни служители. Това са секции, в които има 212 276 избиратели, докато разликата между двамата водещи кандидат-кметове е 13 729 гласа, отбелязва "Акшам".

Отделно, протоколите от преброяването на гласовете в 18 секции са загубени, а в 90 секционни протокола липсват подписи на членовете на секционната комисия, отбелязва още вестникът, позовавайки се на мотивацията на ВИК.

Опозиционният в. "Йеничаг" обаче коментира, че в мотивацията си за анулирането на изборите за кмет на Истанбул ВИК "не е стигнала по-далеч от тезите на ПСР".

"Стана ясно, че твърденията за кражба на гласове са празни приказки", отбелязва още вестникът.

Според "Йеничаг" в цялата мотивация на 250 страници никъде не се споменава нищо за твърденията за откраднати гласове на президента Реджеп Тайип Ердоган и на Бинали Йълдъръм. Вестникът посочва, че изложената мотивация "далеч не е убедителна", а решението на ВИК е взето в услуга на ПСР.

"Йеничаг" отбелязва, че председателят на ВИК Сади Гювен, който бе един от четиримата, гласували против анулирането на изборите за кмет на Истанбул, е подписал с "особено мнение" мотивацията на решението.

"Нередностите при формиране на секционни комисии не представляват пълна нелегитимност. Възраженията не могат да бъдат представени като единствена причина за анулиране", гласи забележката.

На 6 май ВИК гласува при седем гласа "за" срещу четири "против" изборите за кмет на Истанбул, състояли се на 31 март, да бъдат анулирани и повторени. Новите избори за кмет на мегаполиса бяха насрочени на 23 юни.