Турция има намерение да продължи по пътя за присъединяване към ЕС, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от световните агенции.

Държаният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган представи дългоочакван пакет от съдебни реформи, който - съгласно думите му, показва ангажимента на страната за пълноправно членство в Европейския съюз, въпреки "обещанията, които не са били спазени", съобщава вестник "Хюриет", цитиран от "Фокус".

"Този документ за стратегията за съдебна реформа може да се разглежда като начало на последващи такива", подчерта Ердоган на специално заседание в Анкара.

Турският президент говори ден след публикуването на доклад на ЕК, в който Анкара бе критикувана за ситуацията в сферата на правосъдието и икономиката.

Едно от основните постижения на Турция в процеса на присъединяване към ЕС е способността за системно осъществяване на реформите, увери обаче президентът. "Провеждаме реформите не защото ЕС иска, а защото нашата нация се нуждае от тях". Въпреки че Общността "не спазва обещанията си" по отношение на кандидатурата на Анкара за членство, страната все пак потвърждава ангажимента си към ЕС, отбеляза Ердоган.

"Подготвихме документа за стратегията за реформа на правосъдието в рамките на засилване на независимостта и безпристрастността на правосъдието и улесняването му... Искаме да защитим правото на справедлив процес по-ефективно през следващия период. Нашият приоритет е да създадем опростени процеси в съдебната система и да въведем в превантивни и защитни правни практики", разясни Ердоган. Той добави, че правителството "предприема мерки за разумно използване на мерките за задържане".

"Хюриет" пояснява, че документът съдържа 63 набелязани цели и предвижда предприемането на 356 конкретни действия за реализирането им.

Реформата ще проправи пътя за изпълнение на наказания за деца, възрастни и болни хора, които не са извършили насилие. За тях се предвижда да изтърпяват наказанието си вкъщи при електронно наблюдение.

"Развили сме ново разбиране за запазване на свободата на изразяване чрез интернет", увери още турският президент. Той отбеляза, че ще бъдат внесени промени, които предвиждат наказание за публикуване на определено съдържание в интернет и забрана само на "проблемни" секции на уебсайтове, вместо налагане на пълна забрана за достъп.

Достъпът до онлайн енциклопедията Уикипедия бе блокиран през 2017 г. на базата на закон, позволяващ на властите да забраняват достъпа до сайтове, смятани за заплаха за националната сигурност, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Ердоган също така заяви, че Турция остава ангажирана с политиката си на "нулева толерантност" по отношение на изтезанията.

Реформата също така цели да облекчи функционирането на съдебната система, заяви Ердоган, отбелязвайки, че "облекчаването на достъпа на нашите граждани до правосъдието е сред нашите приоритети."

Правителството ще осигури "географска гаранция" за задачите на съдиите и прокурорите, така че те да не бъдат изпращани в различни провинции.

Съгласно стратегията, ще бъде изготвен нов план за действие в областта на правата на човека. За първи път ще бъде създадена институция на заместник-съдии и заместник-прокурори. Ще бъдат създадени и специални съдилища в области като околната среда, строителството и енергетиката. Изискването за встъпване в длъжност е юридическа правоспособност. Периодът на обучение в Юридическите факултети се увеличава до пет години, а квотите за прием по специалността в университетите се намаляват.