Жители на много райони и в европейската, и в азиатската част на Истанбул протестираха снощи срещу отмяната на резултата от изборите за кмет на Истанбул, спечелени от опозиционния кандидат Екрем Имамоглу, като удряха по тенджери. Недоволството започна в кварталите "Бешикташ" и "Ферикьой", но към тях се присъединиха и живеещите в други части на града. За да предотврати протести и безредици, полицията разположи множество водни оръдия в редица ключови точки в града, предаде БНР.

ВИК уважи жалбата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган за анулиране на резултатите от вота на 31 март. Основание за решението на ВИК са неподписани протоколи с изборни резултати и нередности при формиране на секционните избирателни комисии. Според жалбата на управляващата партия в тях са участвали около 19 000 души, които не са държавни служители, каквото е изискването на закона.

Вотът ще бъде повторен на 23 юни т.г., когато турските избиратели ще се явят отново пред урните, за да гласуват повторно за кмет на Истанбулската голяма община (за всички останали общини на мегаполиса ще важат резултатите от вота на 31 март - виж по-долу).

Как реагира ЕС - остро и твърдо

Европейският съюз разкритикува решението на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция да отмени резултатите от изборите за кмет в Истанбул и да проведе повторно гласуване на 23 юни.

В съвместно изявление дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан казват, че това решение противоречи на самата идея на демократичния изборен процес.

В документа се отбелязва, че решението е било политизирано и противоречи на ключовата цел на демократичния изборен процес, изразяваща се в признаване на народната воля. Освен това тази стъпка подкопава изборния процес, към който турският народ е засвидетелствал привързаност, като е гласувал при много висока избирателна активност. Решението нарушава също така задълженията на Турция като член на Съвета на Европа, се казва още в изявлението.

Важно е изборният борд в Истанбул да е в състояние да си върши работата независимо, открито и прозрачно и в съответствие с международните изборни норми и стандарти, за да се гарантира пълно доверие в изборния процес. Във връзка с това очакваме турските власти да удължат поканата си към международните наблюдатели като Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, който да следи новото гласуване, отбелязват Могерини и Хан.

Как реагира опозиционният печат - очаквано негативно

Опозиционният печат е критичен към решението на изборните власти и изразява подозрения, че то е взето под натиск от страна на управляващите, предаде БТА.

"Решението, което Турция очаква 36 дни, най-накрая бе взето", пише вестник "Сьозджу". "Демокрацията в Турция бе замразена... ВИК, която беше поставена под политически натиск, взе решение със седем срещу четири гласа изборите в Истанбулската голяма община да бъдат повторени", отбелязва още изданието, като добавя, че сред четиримата гласували за отхвърлянето на иска за повторение на изборите в Истанбул е бил и председателят на ВИК Сади Гювен.

"ВИК на справедливостта и развитието", гласи заглавието на в. "Джумхуриет" по аналогия с името на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Огъналата се пред властта ВИК постави подписа си под едно решение, което ще влезе позорно в историята на демокрацията. Изборите в Истанбул ще бъдат повторени", посочва още печатният орган на опозиционната Народнорепубликанска партия, чийто кандидат Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул на 31 март.

"Заклеймявам ВИК. При същите условия беше избран президент и беше променена конституцията с референдум", заяви на многолюдния митинг (на снимката) снощи Имамоглу и призова опозицията към сплотеност. "Може душата да ви е свита, но не губете надежда, ние сме тук, в никакъв случай не се отказвайте. Ще вървя заедно с 16 милиона истанбулчани", каза още той.

Имамоглу обвини ВИК в подчинение на управляващата ПСР и в проява на двуличие във връзка с отмяната на резултата от изборите на 31 март. "По същата логика ВИК трябва да отмени и резултатите от референдума през юни м.г. и да насрочи нови избори", каза той.

"Ние спечелихме изборите на 31 март с пот на челото. Управляващите не ни поискаха, отнемат нашето право, но ние няма да се откажем от борбата, бъдещето принадлежи на нас", заяви Имамоглу, като посочи, че отново ще се бори за спечелване на кметския пост на Истанбул.

Заместник-председателят на ПСР Джевдет Йълмаз написа в "Туитър", че "народът ще каже последната дума". Според него решението на Съвета дава възможност "хората да изразят волята си по безспорен начин". 

Какъв вот отмени ВИК на Турция и кой ще управлява временно града

На проведените на 31 март избори опозиционният кандидат Екрем Имамоглу изпревари с около 14 000 гласа бившия премиер и кандидат на ПСР Бинали Йълдъръм. Имамоглу получи доверието на 4 169 765 избиратели, а Йълдъръм - на 4 156 036 души.

Сега ВИК обяви, че вотът ще бъде повторен на 23 юни т.г., когато турските избиратели ще се явят отново пред урните, за да гласуват повторно за кмет на Истанбул. В същото време ВИК отхвърли иска на Партията на националистическото действие да бъдат отменени резултатите от вота в общините Малтепе и Кючюкчекмедже, които бяха спечелени от опозицията. Така че повторното гласуване ще се извърши само за кмет на Истанбул. А за всички останали общини на Истанбул ще важат резултатите от вота на 31 март, предаде Нахиде Дениз за БТА.

ВИК определи и процедурата по гласуването (само за кмет на Истанбул). Кандидатите ще бъдат същите - Бинали Йълдъръм за управляващия алианс и Екрем Имамоглу от опозиционния алианс - НРП, Добра Партия и Партията на щастието. Списъците и урните ще бъдат на същите места, както на вота на 31 март т.г. Мандатът на Екрем Имамоглу ще бъде отнет до втория вот. А на негово място временно ще бъде назначено оторизирано от истанбулското валийство лице.