Експерти на ООН призоваха днес властите в САЩ да не пристъпват към планираната за 25 януари в щата Алабама екзекуция на затворник чрез азотна хипоксия, като поясниха, че методът може да го подложи на "жестоко, нечовешко и унизително отношение, което може да се приеме и за мъчение", информира Ройтерс.

Кенет Смит, осъден за убийство, което е извършил като наемник през 1988 г., е един от двамата все още живи в САЩ, които са оцелели при планирана екзекуция.

През ноември 2022 г. той е трябвало да бъде умъртвен със смъртоносна инжекция, но след многобройни неуспешни опити да бъде включен източник към вената, екзекуцията в щата Алабама се е провалила, добавя БТА.

Вторият опит на 25-ти януари предвижда да бъде лишен от кислород чрез поставяне на маска, свързана с цилиндър с азот.

Специалните докладчици по случая на ООН заявяват, че методът може да "доведе до изключително страдание", както и че вероятно противоречи на забраната за мъчения и други жестоки, нечовешки и унизителни методи при изпълняване на наказанията", посочва Ройтерс.

"Нашите притеснения са, че азотната хипоксия може да доведе до мъчителна и унизителна смърт", казват експертите.

От своя страна адвокатите на Смит твърдят, че все още неизпробваният метод за обгазяване може да наруши американската конституция, която забранява "жестоки и необичайни наказания", както и изразяват съмнение, че всеки втори опит да бъде умъртвен по какъвто и да е начин, е в съответствие с конституцията.

Повечето екзекуции в САЩ се изпълняват със смъртоносна доза барбитурат, но някои щати са имали проблем с набавянето на препарата, тъй като законодателството на ЕС забранява на фармацевтичните компании да продават на затворите препарати, които могат да бъдат използвани при екзекуции, пояснява Ройтерс.