Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни служители да извършат първата екзекуция на затворник в САЩ чрез задушаване с азотен газ, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. През август главният прокурор на Алабама - републиканецът Стив Маршал, поиска от съда да разреши на щата да екзекутира с газ Кенет Смит, осъден за убийство през 1998 г.

Смъртоносното обгазяване включва поставяне на маска на лицето на осъдения, свързана с цилиндър с азот, така че да бъде лишен от кислород.

58-годишният Смит е един от само двама осъдени на смърт в САЩ, оцелели след опит за екзекуция, след като през ноември щатът Алабама не успя да изпълни неговата по-рано насрочена екзекуция чрез смъртоносна инжекция. Адвокатите на Смит подчертаха, че Смит "вече е бил подложен на един неуспешен опит за екзекуция" и настояха, че протоколът за обгазяване, който не е тестван, може да наруши забраната в конституцията на САЩ за "жестоки и необичайни наказания" и всякакъв втори опит за екзекуцията му би бил противоконституционен.

В кратко разпореждане, издадено в сряда, съдът, в който всички магистрати са републиканци, постанови, че губернаторката на Алабама Кей Айви трябва да определи дата за екзекуцията на Смит. Двама съдии не са били съгласни с това решение, а един си е направил отвод. Говорител на Айви, която също е републиканка, каза, че офисът й все още не е определил дата.

Смит беше един от двамата мъже, осъдени през 1988 г. за поръчковото убийство на Елизабет Сенет в Алабама. Прокурорите казаха, че Смит е един от двамата мъже, на които е платено по 1000 долара, за да убият г-жа Сенет от името на съпруга й, който е бил задлъжнял и е искал да се домогне до застраховката.

"Семейството на Елизабет Сенет изчака тези невъобразими 35 години, за да види справедливост", каза главният прокурор на Алабама Стив Маршал.

"Въпреки че чакането беше твърде дълго, благодарен съм, че нашите способни щатски съдии почти доведоха това дело до финал."

Повечето екзекуции в САЩ се извършват с помощта на смъртоносни дози от барбитурат, но някои щати трудно се сдобиват с нужните лекарства заради закон на Европейския съюз, забраняващ на фармацевтичните компании да продават вещества, които могат да се използват при екзекуции в затворите, и ги принуждават да обмислят използването на други методи.

Щатите Оклахома и Мисисипи също са одобрили екзекуции чрез задушаване с азот, но все още не са изпробвали метода.