Москва не е получавала конкретни инициативи от САЩ за включване на нови страни в Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег и не знае доколко са реалистични тези планове, съобщи ТАСС.

"Чували сме и преди изявления от администрацията на САЩ, че е необходимо в договора да бъдат включени и други страни. Доколко е реалистично това, не знаем", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Както предполага курсът на президента (Владимир Путин), самите ние нямаме намерение да предлагаме и занапред инициативи в тази област, тъй като сме го правили вече неведнъж", добави той.

Колкото до договора, казали сме всичко в отговор на голословните обвинения на САЩ, заяви пред ТАСС руският външен министър Сергей Лавров, помолен да коментира изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, направено преди часове в речта му "За състоянието на съюза".

САЩ са готови да проучат възможността за ново сключване на американско-руски договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, в който да се включат още Китай и други държави, заяви Тръмп.

На 1 февруари Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо заявиха, че Вашингтон временно спира да изпълнява ангажиментите си в рамките на договора и след половин година ще го напусне. САЩ твърдят, че Русия нарушава споразумението и трябва да спре нарушенията, за да остане то в сила.

В отговор Владимир Путин заяви на 2 февруари, че Русия спира временно участието си в договора. Той разпореди Москва да не предлага нови преговори с Вашингтон по този проблем и подчерта, че американската страна трябва да узрее за равноправен и съдържателен диалог, напомня ТАСС.

Русия не смята да разположи ракети в Беларус в отговор на излизането на САЩ от договора за ракетите със среден обсег, заяви днес пред журналисти Михаил Бабич, специален представител на руския президент за търговско-икономическото сътрудничество със съседната държава. "Това естествено няма да се случи, защото няма нужда", каза той.

Руското министерство на отбраната съобщи днес за успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с мобилно базиране РС-24 "Ярс" от космодрума Плесецк в Архангелска област. "Учебните бойни глави пристигнаха в определения район от полигона Кура на полуостров Камчатка", посочи събеседник на ТАСС във ведомството.