Новак каза, че руски и турски министерства и газови компании ще изработят в най-кратки срокове по поръчение на президентите на двете страни проекта за строителството на нов газопровод, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

След руско-турски преговори на високо равнище Путин заяви че "при сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток".

Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България.

Руският президент предложи на България да поиска обезщетения от Европейския съюз заради пропуснати ползи във връзка с проекта.

Русия ще остане надежден доставчик на газ и ще изпълнява всички договори, обеща енергийният министър Новак.

Ограниченията пред доставките на руски газ за Турция през Украйна са премахнати, допълни той.

Проектът за газопровод "Южен поток" е закрит, заяви лаконично ръководителят на руския държавен газов гигант Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Газопроводът за Турция

Милер съобщи още, че Русия и Турция са подписали днес меморандум за строителство на морски газопровод до Турция с годишен капацитет 63 милиарда кубически метра. Такъв бе планиран да бъде и капацитетът на "Южен поток".

От това количество 14 млрд. куб. м ще отиват за Турция, с цел покриване на нейни непосредствени нужди, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция.

Русия възнамерява да използва за новия газопровод същата входна компресорна станция, която бе предвидена за начало на "Южен поток", отбеляза Алексей Милер.

За изпълнение на новия проект, Газпром ще учреди юридическо лице в Турция. Руската компания е готова да обсъди възможността за влизане в него на турски партньори, заяви Милер.

Шефът на Газпром обяви, че Русия е готова да понижи цената на природния газ за Турция. Тя ще получава "синьото гориво" на същата цена, която е в сила и за Германия.

Русия ще строи атомна електроцентрала в Турция

Русия планира да започне строителството на атомна електроцентрала в Турция през март, съобщи шефът на Росатом Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС.

Това ще стане възможно, след като е била утвърдена оценката за въздействието на проекта върху околната среда - ключов етап, без който той не можеше да бъде продължен, обясни Кириенко, който придружава руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Турция.

Предвидено е АЕЦ "Аккую" да бъде първата турска атомна електроцентрала.

Страната планира да построи още три. Идеята е всяка от четирите бъдещи турски АЕЦ да бъде с различен стратегически инвеститор.

Генералният директор на Росатом съобщи, че руската държавна атомна корпорация има договори за строителството на 27 атомни енергоблока на обща стойност 100 милиарда долара.

АНКЕТА: Кой ще е големият губещ от спирането на проекта "Южен поток"?