Излежаващият 19-годишна присъда руски опозиционер Алексей Навални е починал, съобщиха от затворническата служба.

За последно той беше видян във видео разговор през януари, когато се пошегува за затворническото си облекло в арктическата наказателна колония. Навални иронично похвали полярните условия в затвора, намиращ се отвъд Полярния кръг, където беше преместен малко преди Коледа.

Колонията ИК-3 в Харп, Ямало-Ненецки окръг, наречена "Полярен вълк", на около 1900 км североизточно от Москва.

Мястото се смята се за един от най-строгите затвори в Русия и повечето задържани там са осъдени за тежки престъпления.

На 10 януари Алексей Навални се появи на съдебно заседание чрез видеовръзка от "Полярен вълк". Говорейки с журналисти, Навални изглеждаше в добро настроение, шегувайки се, че все още не е получил коледна поща, тъй като е "доста далече".

Във видеозаписи и медийни репортажи от заседанието 47-годишният Навални говори с обичайния си язвителен тон за това колко са му липсвали служителите в стария му затвор и служителите на съда в Ковров и се пошегува със суровия затвор в Далечния север на Русия.

"Условията тук (в Наказателната колония в Харп) - и това се отнася за вас, уважаеми обвиняеми - са по-добри, отколкото в НК-6 във Владимир", каза Навални.

"Има обаче един проблем - и не знам в кой съд да заведа дело във връзка с него - времето тук е лошо", добави той с усмивка.

Повечето затворници "Полярен вълк" са осъдени за тежки престъпления. Зимата е сурова и температурите там ще паднат до около минус 28 градуса по Целзий.

На 9 януари Навални написа в "Телеграм", че "все още не е било по-студено от -32 С". "Нищо не ободрява така, както разходка в Ямал в 6:30 сутринта."

"Дори при тази температура можете да се разхождате повече от половин час само ако успеете да си отгледате нов нос, нови уши и нови пръсти."

Навални споменава и сцената от филма "Завръщането" от 2015 г., в която Леонардо ди Каприо се скрива в трупа на умрял кон. "Не мисля, че това би се получило тук. Един мъртъв кон би замръзнал за 15 минути", каза Навални. "Тук има нужда от слон, горещ слон, пържен."