Виетнамският парламент избра днес Во Ван Тхъонг за нов президент на страната, предаде Ройтерс.

В сряда бе съобщено, че той е бил номиниран за поста от Централния комитет (ЦК) на Виетнамската комунистическа партия (ВКП).

Избирането му на поста от Националното събрание бе формалност. Тхъонг получи над 98 процента от депутатите при гласуването в еднокамарния парламент, който на практика само потвърждава решенията на ВКП.

Предишният виетнамски президент Нгуен Суан Фук бе принуден да подаде оставка през януари в резултат на мащабната антикорупционна кампания в страната.

52-годишният Тхъонг е най-младият член на Политбюро на ВКП, което на практика е най-висшият орган на властта във Виетнам. Той е смятан за близък на генералния секретар на партията Нгуен Фу Чонг - най-влиятелната фигура във Виетнам, информира БТА.

Чонг е главният инициатор на антикорупционната кампания, в рамките на която стотици служители бяха разследвани и много от тях, включително президентът Нгуен Суан Фук и двама вицепремиери, бяха принудени да подадат оставка. Сега ЦК на ВКП номинира Тхъонг, потвърждавайки решение на Политбюро, отбелязва Ройтерс.

Във Виетнам президентът има до голяма степен церемониални функции.

Тхъонг бе описан от анализатори като лоялен партиен апаратчик, който преди е отговарял за пропагандата, и човек от близкото обкръжение на генералния секретар на ВКП.

Според чуждестранни дипломати, базирани в Ханой, номинацията му е в унисон с курса на лансиране на ново поколение лидери и цели консолидиране на властта, в случай че 78-годишният Нгуен Фу Чонг се оттегли като партиен лидер преди края на третия си мандат, който изтича през 2026 г.

12-ият президент в историята на съвременен Виетнам вече положи клетва, съобщи ТАСС. Той ще остане на поста до 2026 г., когато изтичаше мандатът на подалият предсрочно оставка държавен глава Нгуен Суан Фук.