Лекари във Виетнам се надяват да извършат успешна белодробна трансплантация на британски пилот, за да спасят живота му и да не се превърне той в първата жертва на COVID-19 в страната, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пилотът от Виетнамските авиолинии ("Виетнам Еърлайнс"), който е британец на 43 години и е представен като "пациент 91", е дал положителна проба за новия коронавирус и е на лечение в Болницата за тропически болести. Той се е заразил в бар в южния бизнес хъб Хошимин в средата на март.

Белите дробове на пилота са сериозно увредени и животът му зависи от инвазивна механична вентилация, каза пред местен вестник директорът на болницата Чау. Той уточнява, че рентгеновите снимки показват, че 90% от белия дроб не функционира. Пациентът е на командно дишане вече повече от 30 дни.

Болницата търси подходящ донор за трансплантация. 30 доброволци са предложили да станат донори на пилота. Трансплантация на бели дробове обикновено е позволена само от донори с мозъчна смърт според виетнамските закони.

"Доброволците обясниха, че искат да спасят живота на пациента и да допринесат за усилията на страната в борбата с пандемията от COVID-19", каза Нгуен Хоанг Фук, заместник-директор на Националния център за координация на трансплантацията на човешки органи в страната.

Виетнамски лекари извършиха първата успешна белодробна трансплантация на 7-годишно дете през 2017 г. с помощта на японски специалисти, като използваха части от бели дробове на негови роднини.

Какво е състоянието на пациента

Случаят с британския пилот привлече вниманието на цялата страна, където правителството се радва на широка подкрепа в борбата си с коронавируса. Чрез агресивно тестуване и масова централизирана програма за карантиниране страната успя да задържи до само 312 случая на коронавирус и не е регистрирала смъртни случаи, отбелязва Ройтерс.

Според държавните медии вчера 10 души, включително 70-годишен военен ветеран, са изявили желание да станат донори.

"Трогнати сме от добрите им намерения, но сегашните правила не ни позволяват да трансплантираме бял дроб от повечето живи донори", заявил представител на националния координационен център за трансплантация на човешки органи пред местен вестник.

Заместник-министърът на здравеопазването Нгуен Труонг Сон заяви пред местна медия миналия месец, че Виетнам е внесъл специално лекарство от чужбина, за да третира съсиреци в кръвта на пациента, но без полза. Виетнам е изразходвал над 5 милиарда донга (200 000 долара), опитвайки се да го спаси, съобщи официалната агенция ВНА.

Говорителят на външното министерство заяви на редовната си пресконференция вчера, че съпътстващите заболявания на пилота са влошили състоянието му, но "най-добрите експерти и лекари" на Виетнам ще се постараят да спасят живота му.