Пристигналите във Венецуела руски войници няма да участват във военни операции, а в дискусии за бъдещето на двустранното военнотехническо сътрудничество. Това заяви днес пред агенция Интерфакс венецуелският военен аташе в Москва Хосе Рафаел Тореалба Перес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова потвърди, че по покана на властите в Каракас Русия е изпратила във Венецуела екип от "специалисти", които да обсъждат военнотехническото сътрудничество. "Руските специалисти пристигнаха във Венецуела съгласно разпоредбите на двустранното междуправителствено споразумение за военнотехническо сътрудничество. Никой не е отменял този документ", заяви говорителят.

Пред Интерфакс Перес обяви, че венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес ще участва в международната конференция по сигурността, която ще се състои на 23-25 април в Москва.

САЩ: Да се върнат, откъдето са дошли

Американският президент Доналд Тръмп призова вчера руските военнослужещи да напуснат Венецуела.

"Русия трябва да си ходи", заяви пред репортери Тръмп на среща със съпругата на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуаидо - Фабиана Росалес.

Попитан как може да стане това, американският президент отговори: "Ще видим. Всички варианти са възможни."

Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс се срещнаха в Белия дом с Фабиана Росалес, за да изразят подкрепа за нейния съпруг, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела.

Пенс на свой ред определи пристигането на руски войски във Венецуела като "ненужна провокация" и призова Русия да спре да подкрепя венецуелския президент Николас Мадуро.

"САЩ разглеждат пристигането на руски военни самолети този уикенд като нежелана провокация", каза американският вицепрезидент.

Захарова: Военните ни са там напълно законно

Съединените щати нямат право да изискват от Русия да изтегли военните си специалисти от Венецуела и да прекрати всяко сътрудничество с тази страна. Така отговори днес на брифинг Мария Захарова във връзка с изявленията на американското ръководство. Коментирайки тези изявления, тя се запита на какво правно основание се правят: "Въз основа на международното право, въз основа на местните американски закони или въз основа на други правни актове, за които никой не знае?". "Честно казано, това не е риторичен въпрос, все пак искам да получа отговор на въпроса", цитира ТАСС изказването на Захарова.

Официалният представител на руското външно министерство припомни, че "руските специалисти са пристигнали във Венецуела в съответствие с разпоредбите на двустранно междуправителствено споразумение за военно-техническо сътрудничество". "Този документ не е отменен", отбеляза Захарова.

Същевременно говорителят заяви, че разполагането на чуждестранни военни бази във Венецуела противоречи на законите на страната. Това Захарова каза във връзка с публикация за предполагаемите планове за създаване на военна база на Руската федерация в тази страна.

"Не съм виждал никакви дискусии по тази тема по отношение на нашите бази. Никога не съм чувала, че някой някъде обсъжда въпроса за отварянето на бази", каза Захарова.

 

На снимката: Президентът Николас Мадуро тича заедно с венецуелски военни, вдясно от него е министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес