Великобритания няма автоматично да депортира граждани на Европейския съюз след изтичането на крайния срок на 30 юни 2021 г. за подаване на заявления за право да останат в страната след Брекзит. Това заяви днес Ги Верхофстат, координатор на Европейския парламент за Брекзит, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Верхофстат, който се срещна вчера с британски министри, включително с министъра за Брекзит Стивън Баркли, заяви, че е получил уверения за прилагане на гратисен период за онези, които не са кандидатствали по британската схема за "статут на уседналост" до крайния срок.

"Какво ще се случи с онези хора дори след изтичане на гратисния период? Няма да има автоматично депортиране", каза Верхофстат пред радио Би Би Си.

"След гратисния период те ще имат възможност да подават документи, посочвайки основанията, поради които не е било възможно да го направят в рамките на стандартната процедура", добави той.

Попитан за думите на Верхофстат, говорител на британският премиер Борис Джонсън потвърди, че няма да има автоматични депортации. Наред с това Верхофстат предупреди днес, че договарянето на споразумение за търговските отношения на ЕС и Великобритания след Брекзит ще бъде "много трудно", ако Лондон, откаже да приеме европейските правила и стандарти, предаде ДПА.

"Смятам, че и двете страни имат интерес да бъдат много амбициозни (в преговорите). Но колко далеч ще се стигне е много трудно да се каже днес, защото това ще зависи от степента на желание от британска страна да се придържа към редица стандарти на ЕС", отбеляза Верхофстат.