Ройтерс отбеляза, че главният преговарящ за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстат се е пошегувал с речта на британския премиер Тереза Мей, която тя произнесе миналата седмица във Флоренция и в която говори за Брекзит и за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.

Мей: Страната ни никога не се е чувствала у дома си в ЕС >>

В реч пред студенти от Лондонското училище по икономика Верхофстат каза: "Мисля, че тя избра Флоренция, защото флорентинската политика от 15 век я е накарала да се почувства като у дома си. Удар с нож в гърба, предателство, благодорнически семейства, борещи се за власт. Това е среда, която тя разпознава много добре", цитира думите му и БТА.

В речта си пред студентите Ги Верхофстат каза, че Брекзитът е нещо негативно и загуба на време и енергия. Той определи решението на Великобритания да напусне ЕС като провал за ЕС.

Според Ги Верхофстат положителното нещо от Брекзита е, че е станало ясно колко много граждани на ЕС не искат съюзът да бъде разрушен и че настроението в него се е преобърнало, след като Великобритания гласува през юни миналата година да го напусне.