Европейският съюз и Великобритания се нуждаят един от друг, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той добави, че ще направи всичко, за да задържи британците в блока, но не и с цената на промяна на основополагащите европейски договори.

"Аз съм за честна сделка с Великобритания и не вярвам в Европейския съюз без нея", посочи Юнкер на конференция в Брюксел, организирана от движението "Приятели на Европа" и от института "Жак Делор".

Това бе отговорът му на въпрос за рисковете от евентуално британско излизане от Евросъюза.

Той каза, че високо цени "практичното отношение" на британците към публичната администрация.

Излизане на Великобритания от Европейския съюз не би било в неин интерес, нито в интерес на страните от континента и на Ирландия, подчерта Юнкер.

Според него ЕС е готов да работи заедно с Лондон, за да се гарантира, че няма да има злоупотреби с клаузите в договорите за правата на гражданите на ЕС да работят във всяка друга държава членка на съюза.

Юнкер обаче подчерта, че има "червена линия", която не може да се пресича и че не е готов да преговаря за промяна на онези положения в договорите, които гарантират свободното движение на работна ръка.