Засега в четири китайски града властите наложиха ограничения за придвижване: Ухан, Хуанган, Ъчжоу и Чъби. Жителите им са призовани да не напускат населените места. Целта е да се ограничи разпространението на новия коронавирус 2019-nCoV, заразил стотици хора в страната.

В тези градове са преустановяват транспортните им връзки с други населени места.

По последни данни на китайските власти от новия коронавирус в Китай са били заразени 634 души. 17 души са починали., съобщиха световните агенции, като се позова на нови данни, съобщени по Китайската държавна телевизия.

Броят на заразените беше 617 души към 14.00 ч. местно време (08.00 днес българско време). Малко преди това централните власти информираха за над 570 потвърдени случая на заразяване.

От 00.00 часа на 24 януари в тези градове временно ще бъде преустановена работата на обществения транспорт и превозването на пътници на далечни разстояния, включително с влакове. Жителите не трябва да напускат градовете освен при извънредни ситуации. Всички влизащи или излизащи от града автомобили и пътници трябва да преминават през епидемиологична проверка.

Хуанган, където са регистрирани 12 случая на разболелите се, се намира на 70 км източно от Ухан, откъдето на 31 декември 2019 г. тръгна разпространението на вируса.

От тази сутрин жителите на Ухан са призовани да не го напускат.

Най-много хора са се разболели в провинция Хубей - 444 души - на която град Ухан е столица с 11 млн. жители. Там са регистрирани и всички смъртни случаи досега - общо 17. Следват по брой на заболелите провинция Гуандун (32), Чжъцзян (27), Шанхай (16 потвърдени случая и 22 предполагаеми) и Пекин с 14 заразени. Заразени с пневмонията от нов тип са открити вече почти във всички региони на Китай с изключение на Синцзян-Уйгурския и Тибетския автономен район и провинция Цинхай.

Заразата плъзна от рибния пазар в Ухан, където са се предлагали и диви животни (виж по-долу).

Лекар в Ухан: Страх ме е

Вирусът сега се разпространява с тревожна скорост. Хиляди пациенти заливат болниците, чакат с часове, за да ги прегледас лекар - можете да си представите паниката им, каза пред Би Би Си (BBC) лекар в болница в града.

Обикновено Ухан е чудесно място за живеене и се гордеем с работата си - специалистите тук са разработили ръководство за диагностика и лечение на коронавирус. Но ме е страх, защото това е нов вирус, а цифрите са тревожни, казва лекарят.

Пътниците носят предпазни маски на жп гарата в Хонконг

Снимка: AP/БТА

Преди два дни ни казаха да не ходим на работа поради риск от заразяване. Ако напуснем дома си в болничния кампус, от нас се изисква да носим маски.

Преди два дни ни казаха да не ходим на работа поради риск от заразяване. Ако излезем от дома си в болничния кампус, от нас се изисква да носим маски, добавя той.

Ухан е основен транспортен център, което предполага, че това води до разпространение на вируса в други провинции, главно в източната част на страната.

Освен с градските летища, Ухан е добре свързан посредством железопътния транспорт с основните населени центрове - включително Шанхай и Пекин.

По данни на ООН Ухан е 42-ият по големина град в света и едва ли може да бъде превърнат в изолирано отделение, изтъква Би Би Си.

100 пъти по-бавен от грипа

Начинът на предаване на новия коронавирус е сходен с този на обикновения грип, но се разпространява сто пъти по-бавно, заяви бившият ръководител на руската федерална служба "Роспотребнадзор" Генадий Онишченко, цитиран от ТАСС.

"Новият коронавирус е слабо заразен в сравнение с грипа и това е добре за нас, заяви Онишченко. Заразата се предава при контакт с болен, по време на разговор, кихане, пребиваване в едно и също помещение - досущ като при грипа. Но при последния е сто пъти по лесно човек да се зарази, отколкото при новото заболяване", заяви Онишченко пред медиите.

Той изтъкна, че главната опасност, свързана с новия коронавирус се състои в това, че той причинява остра дихателна инфекция сред най-възрастната група на населението.

"Засега не съществува вероятност от пандемия ако следим начина на разпространение на коронавируса. При следващ етап при негова мутация той може да стане по-заразен, но за това ще бъде съобщено допълнително. Онишченко изтъкна, че засега не се налага масова имунизация на населението срещу новия коронавирус.

Кой е източникът: прилепи, змии?

Змии са най-вероятните носители на новия тип коронавирус според китайски учени. Изследователи от Централната школа по основни медицински науки при Пекинския университет, от първа болница на университета на Гуанси по традиционна китайска медицина, от института по биоинженерство в Ухан и ред други научни институти публикуваха хипотезата си в статия в американското списание "Джърнъл ъв медикал вайролъджи".

Лекарите от кризисния щаб за борба с вируса

Снимка: XINHUA/БТА

Учените са сравнили генома на пет проби от новия вирус с 217 подобни вируса от различни животни. Анализът им показа, че новият вирус е сходен с този, открит у прилепите, но наподобява най-много на вирусите, открити при змии, уточни "Ню сайънтист".

На рибния пазар в Ухан са се продавали и змии.

Резултатите от изследванията позволяват да се направи извод, че новият вирус 2019-nCoV е комбинация от коронавируса, проявил се при прилепи, и друг коронавирус от змии. Това може да се получи, когато двата вида животни са в непосредствена близост, както може да се случи на животински пазар, каза Питър Рабинович от университета на Вашингтон в Сиатъл.

Вирусът може да се е предал на хората по въздушен път, допълва той. "Това са все още спекулации, но ако вирусът е в секретите или екскрементите на змиите, би било възможно той да бъде вдишан, ако има достатъчно змии и достатъчно хора", уточнява Рабинович.

Европа бие тревога

ЕС променя оценката си за опасността от новия вирус, открит в Китай, от "ниска" на "умерена", съобщи говорител на Европейската комисия.

Той уточни, че промяната на оценката следва съобщението на Пекин, че вирусът може да се предава от човек на човек. ЕК е готова да приложи всякакви препоръки на Световната здравна организация за необходимите мерки в този случай, добави говорителят.

ЕС следи много внимателно обстановката и съгласува с държавите от Общността необходимите действия за противодействие на разпространението на вируса, посочи той. Говорителят уточни, че допълнителни мерки вече се прилагат на летища в Италия и Франция, свързани с преки полети с китайския град, където бяха открити първите случаи на заболели от новия вирус.