Екипи възстановяват участъка на железопътната линия край Пирот, Сърбия, за да изтеглят 4-те цистерни с амоняк, които дерайлираха при катастрофата край града преди 2 седмици, съобщава БНР.

Това се прави, за да се докара жп кран на самото място на катастрофата и да започне вдигането и извеждането на цистерните, които са още на линията.

Екипите по обезопасяването и извеждането на 4 цистерни от мястото на катастрофата работят вече 11-и ден. Вчера беше направен опит поне една от цистерните да бъде вдигната, но това не даде резултат.

Затова първо ще се възстановява засегнатият участък от самата жп линия, а след това ще се придвижи жп кран с достатъчна товароподемност и ще започне изправянето на цистерните - това беше решено на заседание на кризисния щаб в Пирот. И ще отнеме дни.

Все още не е обявено какво количество е амонякът, произведен у нас - в Девня, по дерайлиралите цистерни. Замерванията на въздуха и водите на река Нишава последните дни не показва завишени стойности на амоняк.

Една част от композицията, 6 от незасегнатите цистерни, са придвижени до крайната им дестинация - завода за изкуствени торове в град Шабац, а 7 са върнати в обратната посока, до жп гарата в Цариброд, съобщават сръбски медии. Самите цистерни са немски и френски, наети са от превозвач, фирма от Пловдив, уточниха експерти.

Цистерните с амоняк дерайлираха в Източна Сърбия на 26 декември вечерта. При инцидента загинаха двама души, а около 50 други пътници бяха натровени от амоняка. В Пирот беше въведено извънредно положение.