Изречени думи от Папа Франциск предизвикаха скандал, макар главата на римо-католическата църква да имаше само добри намерения.

Какво се случи

Папа Франциск се обърна миналия петък във видеообръщение на живо към към руски младежи. католици, събрали се в Санкт Петербур, в спонтанно изказване след реч миналия петък с думите, че трябва да помнят, че са наследници на царе като Петър Първи и Екатерина Втора. Двамата монарси разширяват руската империя през 17-и и 18-и век, включително завладявайки части от днешна Украйна. Президентът на Русия Владимир Путин обаче се позовава на тяхното наследство, за да обоснове нахлуването си и анексирането на украински територии през миналата година.

Заради думите си снощи Франциск бе подложен на остри критики.

Днес Ватиканът опита да измъкне папата от ситуацията. Франциск не е имал намерение да възхвалява руския империализъм, възхвалявайки царете, разширили руската империя, заяви днес Ватиканът, след като забележките му в реч миналата седмица бяха разкритикувани от Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Папата възнамеряваше да насърчи младите хора да запазят и да популяризират всичко положително във великото руско културно и духовно наследство и със сигурност не да възвеличава логиката на империализма и правителствени личности, (които той - бел. ред.) спомена с цел да посочи някои исторически периоди за справка", каза в изявление говорителят на Ватикана Матео Бруни.

Киев се разгневи, Кремъл се зарадва

Киев нарече забележките "достойни за дълбоко съжаление". "Именно с такава империалистическа пропаганда за "духовни връзки" и "необходимост" от спасяване на "великата майка Русия" Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села", заяви във своя публикация във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство. "Дълбоко съжалявам, че подобни схващания за това, че са велика сила и които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата, съзнателно или несъзнателно", добави Николенко.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската католическа църква от източен обред, заяви, че думите на папата са причинили "огромна болка и тревога" и че се опасява, че те могат да "вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор". Той поиска обяснение от Ватикана.

Кремъл обаче определи изказването на папата много удовлетворително и каза, че руската държава има богато наследство и е добре, че папата познава руската история.

Езикът на Франциск: цитат 

Папа Франциск прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански и каза: "Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия - великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред".

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включен и коментарът след подготвената реч, бе публикуван от религиозни сайтове.

Приятелски огън по папа 

Редакционна статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата "странни" на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1729 г. до 1796 г., анексира Крим през 1783 година. Отбелязва се също, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.