Папата е натоварил кардинал Матео Дзупи, председателя на Италианската епископска конференция, с изпълнението на мисия, чиято цел е да помогне за прекратяване на войната в Украйна, съобщи Ватиканът, цитиран от Ройтерс.

За пръв път Франциск обяви намерение за подобна мисия миналия месец на връщане от посещение в Унгария, но тогава той направи това завоалирано, без да даде подробности.

Ватикански дипломатически източник заяви, че Дзупи ще се опита да се срещне поотделно с украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин, съобщава БТА.

Ватиканът поясни в официално съобщение, че 67-годишният кардинал ще изпълни мисия, която е съгласувана с Държавния секретариат (правителството) на Ватикана и която "да допринесе за намаляване на напрежението около конфликта в Украйна, с надеждата, която никога не е напускала Светия отец, че така може да се положи началото на мирен процес".

На 30 април, на връщане от посещение в Унгария, Франциск направи многозначително изказване за участие на Ватикана в мисия за прекратяване на войната.

"Има мисия, която е в ход, но все още не е публична. Когато стане публична, ще разкрия (подробности за нея) пред вас", каза той пред репортери.

Днес Ватиканът поясни, че все още се уточняват срокове и други детайли около мисията.

Дзупи произлиза от Общността на свети Егидий, светска католическа организация от Рим, бореща се за мир и справедливост по света. През 1992 г. с посредничеството ѝ е сключено споразумение, сложило край на гражданската война в Мозамбик, която отнема около половин милион човешки живота и прокужда около четири милиона души от домовете им.

Папа Франциск направи Дзупи кардинал през 2019 г., а миналата година той беше избран да председателства Италианската епископска конференция (събранието на италианските католически епископи).

Наскоро ватиканският държавен секретар кардинал Пиетро Паролин заяви, че "сега е времето да се поеме инициативата за постигане на справедлив мир в Украйна".

През 2003 г. покойният папа Йоан Павел Втори изпрати свои високопоставени представители във Вашингтон и Багдад при неуспешен опит да предотврати избухването на Войната в Ирак.

Миналата събота Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана, но впоследствие той сякаш омаловажи възможността за папско посредничество.

"При цялото ми уважение към Светия отец, ние не се нуждаем от посредници, нуждаем се от справедлив мир. Путин само убива. Не се нуждаем от посредничество между нас и него", каза украинският президент пред италианската телевизия.

В разпространено от Ватикана изявление в деня на посещението му не беше споменато нищо за подобна мисия, а Зеленски обяви, че е призовал папата да подкрепи мирния план на Киев, който предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и прекратяване на бойните действия.