Създаването на семейство в Италия започва да се превръща в "титанично усилие", което само богатите могат да си позволят, каза днес папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Светият отец предупреди, че "безмилостните условия" на свободния пазар не позволяват на младите да имат деца.

Италия регистрира спад в раждаемостта вече 14 поредни години. Миналата година броят на новородените за първи път спадна под 400 хиляди, което доведе до намаляване на населението със 179 000 човека до общо 58,85 милиона, отбелязва Ройтерс.

Спадът в раждаемостта показва едно безнадеждно бъдеще, в което младите хора са сломени от чувство на несигурност, уязвимост и неувереност, каза Светият отец на конференция в Рим за влошаващата се демографска криза, на която присъства и премиерът Джорджа Мелони.

"Трудното намиране на постоянна работа и задържане на вече намерена позиция, непосилно високите цени на имотите, изключително високите наеми и недостатъчните заплати са действителни проблеми", изтъкна папата. Той предупреди, че "свободният пазар без необходимите корективни мерки създава до все по-сериозни ситуации и неравенства".

Домашните любимци започват да заемат мястото на децата в някои семейства, каза Светият отец и сподели как жена, присъствала на неотдавнашна негова аудиенция, го е помолила да благослови "бебето ѝ", имайки предвид своето куче, което носела в чанта. "Изгубих търпението си и я порицах как може да ми носи куче, при положение че има толкова много гладуващи деца", довери той.

Папата обаче призна, че е наясно с "почти непреодолимите ограничения", наложени върху младите жени, които трябва да избират между това да градят кариера или да станат майки. Имайки предвид това колко скъпо е да отгледаш дете, хората започват да преосмислят приоритетите си, отбеляза той.

"Не може безучастно да приемем това, че толкова много млади хора в отчаяните си опити да сбъднат своята мечта да имат семейство са принудени да намалят очакванията си, примирявайки се с посредствени заместители, като печелене на пари, посвещаване на кариера, пътувания, превръщане в ревностни ценители на свободното си време", заяви Франциск.

Намаляването на населението е основен повод за безпокойство в третата най-голяма страна в Европейския съюз, посочва Ройтерс.

Италианският министър на икономиката съобщи тази седмица, че брутният вътрешен продукт на страната може да спадне с 18 на сто през следващите 20 години, ако настоящите тенденции в раждаемостта продължат.

В момента демографската картина в страната показва, че населението в училищна възраст се очаква да намалее с един милион през настъпващото десетилетие, каза вчера италианският министър на образованието.