Въздухът във втория по големина австралийски град Мелбърн, както и в други части на австралийския щат Виктория днес е с най-влошено качество в света заради дима от продължаващите горски пожари, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Сутринта местно време замърсяването на въздуха в Мелбърн за втори пореден ден беше достигнало опасни нива, а следобед местно време замърсяването вече беше такова, че въздухът в града бе обявен за най-лошия в целия свят, според базата данни за качеството на въздуха по света Ай Кю Ер Вижуал.

Хората в Мелбърн бяха посъветвани да не излизат навън. Властите предупредиха, че дори за здрави хора толкова голямо замърсяване на въздуха е опасно.

Широкото отразяване на пожарите от световните медии, димът над Канбера, Сидни и Мелбърн, вероятно ще се отразят значително върху имиджа на Австралия като дестинация за отдих и ще намалят туристическия поток към страната, прогнозират експертите на Уестпак (Westpac), една от най-големите австралийски банки.

Икономическата цена на последиците от дима и замърсяването за здравето на хората е по-сложно да бъдат оценени количествено, но те също могат да бъдат значителни, допълва банката.

Банката оцени преките загуби за икономиката на Австралия от горските пожари на около 3,5 млрд. щатски долара.

Горските пожари в Австралия, които бушуват от месеци, причиниха смъртта на 28 души и унищожиха 2000 къщи. Смята се, че над 1 милиард животни са изпепелени. Пламъците изпепелиха 11,2 млн. хектара площ - близо половината от територията на Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс.

В продължение на седмици пожарите бяха подпомагани от горещото и сухо време с вятър. Температурите редовно надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

Австралийско селище изпепелено от пожарите, 13 януари 2020

Снимка: AP/БТА

Метеорологичните условия обаче станаха по-благоприятни през последния уикенд, като през следващите няколко дни прогнозите са за валежи в Нов Южен Уелс - най-тежко пострадалия австралийски щат.