Военният министър на САЩ упрекна китайската страна, че не желае военно сътрудничество с Вашингтон. Лойд Остин заяви, че е дълбоко обезпокоен от нежеланието на Китай да се ангажира с управлението на военни кризи и предупреди, че разговорите са от ключово значение за избягване на конфликти, предаде Ройтерс.

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от десетилетия насам, тъй като те остават дълбоко разделени по отношение на всички теми - от суверенитета на Тайван до шпионажа и териториалните спорове в Южнокитайско море.

В речта си на най-важната среща на върха по въпросите на сигурността в Азия Остин заяви, че откритите линии за комуникация между американската и китайската отбрана, както и военните лидери, са от съществено значение за укрепване на предпазните прегради срещу конфликти, както и за укрепване на стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Дълбоко съм загрижен, че КНР (Китайската народна република) не желае да се ангажира по-сериозно с по-добри механизми за управление на кризи между нашите две армии", заяви Остин, който е в Сингапур, за да вземе участие в "Диалога Шангри-Ла" - най-важната среща за сигурност в Азия. "Колкото повече говорим, толкова повече можем да избегнем недоразуменията и грешните преценки, които могат да доведат до кризи или конфликт", добави американският министър, цитиран от БТА.

Министърът на националната отбрана на Китай Ли Шанфу тази седмица отхвърли покана да се срещне с Остин по време на срещата на върха. Снощи двамата си стиснаха ръцете в кулоарите на конференцията, но не са имали "обмен по същество", каза Пентагонът. Ли ще се изкаже утре.

Един от най-наболелите въпроси по сигурността между двете страни е бъдещето на Тайван, самоуправляваща се територия, която Пекин иска да постави под свое управление, посочва Ройтерс. Нарастват опасенията, че Китай може да нахлуе в Тайван и САЩ да бъдат въвлечени в евентуален конфликт.

Остин посочи нахлуването на Русия в Украйна като пример за това "колко опасен би станал нашият свят, ако големите държави могат да нахлуват безнаказано в мирните си съседи". Той заяви, че САЩ са "дълбоко ангажирани" със запазването на статуквото в Тайван и се противопоставят на едностранни промени от страна на която и да било от двете страни.

"Конфликтът не е нито предстоящ, нито неизбежен. Възпирането е силно и нашата работа е да го запазим такова", каза още Остин.

В същото време Китай категорично се противопостави на това да бъде определян като заплаха от НАТО. Заявлението дойде от китайското посолство в Норвегия, цитирано от Ройтерс. То е провокирано от изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, направено по време на негова скорошна визита в скандинавската страна.

"Китай призовава НАТО да спре да провокира регионални конфликт, да създава разделения и безредици", се казва в изявлението на китайското посолство.

Посолството се фокусира върху думи на Столтенберг, че Китай е заплаха за съседните си страни.

НАТО твърди, че е регионална и отбранителна организация, но някои членове на НАТО постоянно разширяват обсега си на действие, като създават тесни контакти в сферата на отбраната със страни от Азиатско-тихоокеанския регион - това води до покачване на напрежението, изтъква китайското посолство.

"За международната общност е ясно кой е истинската заплаха за регионалния и световен мир", се казва още в изявлението на посолството.