Съединените щати призоваха гражданите си в Ирак да напуснат незабавно страната.

Посолството на САЩ в Багдад призова американците да напуснат Ирак "със самолет, доколкото това е възможно", тъй като ракетното нападение беше нанесено в района на столичното летище, или да заминат "за други страни по суша".

Основните гранични пунктове на Ирак водят към Иран, обхванатата от война Сирия, Саудитска Арабия и Турция.

Държавният секретар Майк Помпейо пък разпространи чрез Туитър видеозапис, показващ според него иракчани, танцуващи по улиците и радващи се на смъртта на иранския генерал Касем Солеймани при въздушен удар на САЩ в Багдад, предаде Франс прес.

"Иракчани - иракчани - танцуващи на улицата в подкрепа на свободата; признателни за това, че генерал Солеймани вече го няма", написа Помпейо в пояснение към клипа, показващ тълпа, която тича по една улица с вдигнати знамена и лозунги.

Помпейо не уточнява произхода на видеозаписа, нито къде е заснет.

Според фотограф на АФП десетки иракчани, протестиращи от месеци срещу властта в Багдад и нейния покровител Иран, са танцували тази сутрин с радостни викове на багдадския площад "Тахрир".

"Аллах отмъсти за смъртта на мъчениците", коментира пред АФП участник в протестите, по време на които загинаха близо 460 души и бяха ранени 25 хиляди.

Видни републиканци в САЩ приветстваха въздушния удар срещу иранския генерал Касем Солеймани, разпореден от президента Доналд Тръмп и тутакси разкритикуван от съперниците им демократи, предаде Франс прес.

"Оценявам смелите действия на президента Доналд Тръмп срещу иранската агресия", написа в Туитър влиятелният републикански сенатор Линдзи Греъм, близък съюзник на държавния лидер.

"До иранското правителство: ако искате още, ще получите и още", заплаши той и добави: "Ако иранската агресия продължи и ако работех в иранска петролна рафинерия, щях да помисля за преквалификация".

"Отбранителните действия на САЩ срещу Иран и подкрепяните от него групировки отговарят на получените от тях ясни предупреждения. Те решиха да пренебрегнат тези предупреждения, тъй като смятаха, че президентът на САЩ не може да действа заради вътрешните разногласия у нас. Крайно лоша преценка", заяви сенаторът републиканец Марко Рубио.

Генерал Солеймани "само си получи заслуженото", изтъкна републиканският сенатор Том Котън.

Министерство на външните работи на Русия обаче предупреди, че убийството на генерал Касем Солеймани ще засили напрежението в целия Близък изток. 

Москва разглежда това убийство като "авантюристична стъпка, която ще предизвика нарастване на напрежението в целия регион", посочва ведомството, като припомня "преданата служба на Солеймани" в защита на иранските национални интереси.

"Поднасяме искрени съболезнования на иранския народ", добавя руската дипломация.