В разгара на Украинската криза висши представители на САЩ и Русия демонстрираха открит интерес към сътрудничество с Турция. В рамките на едно денонощие новият американски посланик в Анкара окачестви страната като "незаменим съюзник", а Кремъл съобщи, че Владимир Путин "с благодарност приема поканата" за среща Реджеп Тайип Ердоган. Самият президент на Турция отправи призив за преодоляване на напрежението между Русия и Украйна и изрази намерение да лидира процес за помиряване.

Първо новият посланик на САЩ Джефри Лейн Флейк връчи вчера акредитивните си писма. Анадолската агенция предаде, че пред Ердоган той е говорил за Турция като за "незаменим съюзник", който е тясно свързан с НАТО. Флейк връчи на турския президент акредитивните си писма, след което бяха направени снимки с дъжавния глава, Флейк, съпругата му и служители на американското посолство в Анкара.

След срещата Флейк написа коментар на сайта на американското посолство в Анкара.

В полза на националния ни интерес е САЩ и Турция да работят заедно, за да се борят срещу реалните заплахи за глобалния мир и сигурност. Нашите общи интереси се разпрострират не само в сферите на политиката и сигурността. САЩ и Турция поддържат тясно икономическо партньорство, базирано на балансирана търговия, инвестиции, иновации, посочи посланикът, като добави, че в Турция развиват дейност 2000 американски компании. Нашите народи са свързани и чрез обмяната на опит в сферите на културата, науката и образованието", посочи Джефри Лейн Флейк.

Флейк пристигна заедно със съпругата си в Турция в началото на януари. Той бе ключов съюзник от средите на републиканците на президента Джо Байдън по време на надпреварата за Белия дом през 2020 г.

Ден по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че руският държавен глава "Владимир Путин е приел с благодарност покана" да посети Турция, "когато позволи епидемичната ситуация и графиците на президентите".

"Тази тема бе повдигана многократно по време на последните контакти между двамата. Имахме пауза в провеждането на заседанията на междуправителствената комисия за двустранните отношения и висшия орган за двустранните отношения, оглавяван от двамата президенти. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган казваше, че всички тези мероприятия може да бъдат организирани в Турция. Президентът Путин с благодарност прие тази покана. Уточнено бе, че той непременно ще се възползва от това предложение, когато епидемиологичната обстановка и графиците на президентите позволяват", посочи Песков.

Без да накланя везните в някоя от двете геополитически посоки, Реджеп Ердоган потвърди намеренията си да поеме лидерска роля за помиряване на Русия и Украйна.  В интервю за телевизия НТВ Ердоган заяви, че Турция иска напрежението между двете държави да бъде преодоляно преди да се трансформира в нова криза. Той припомни, че е готов да посрещне Владимир Путин и Володимир Зелински, за да бъдат положени основите за възстановяване на мира.

"Надявам се Русия да не предприеме въоръжено нападение в Украйна", каза Ердоган, като добави, че подобен ход няма да е "рационален" за Москва.

Той за пореден път изтъкна, че Турция има желание за постигане на регионален мир и стабилност, но подчерта, че държи изключително много на териториалната цялост на Украйна.

В телевизионното интервю Ердоган говори и във връзка с преустановяването на доставките на газ от Иран за Турция, като изтъкна, че Анкара няма задължения към Техеран. Той посочи, че е говорил по въпроса с иранския президент Ебрахим Раиси, който е казал, че подаването на газ от Иран за Турция ще бъде напълно възобновено в рамките на 10-15 дни. Иран обяви миналата седмица, че няма да доставя природен газ в Турция в периода от 21 до 31 януари поради техническа повреда.