Американското правителство вчера наложи санкции на пет лица, оказващи финансова подкрепа на терористичната организация Ал Каида, действащи в Турция, предаде ДПА.

Санкциите засягат петима души от различни националности, "осигурявали финансова и логичистична помощ на терористичната групировка", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Египтянините Маджи Салим и Мухамад Наср ал Дин ал Газлани и турците Нуретин Муслихан, Джебраил Гюзел и Сонер Гурлейен са санкционирани за това, че са подпомагали материално, спонсорирали са и са предоставяли финансова материална и технологична подкрепа, стоки и услуги в подкрепа на терористичната групировка, обяви американското финансово ведомство.

Тези финансови санкции подчертават напоколебимата решимостта САЩ да прекъснат финансовата подкрепа за Ал Каида, каза Андреа Гаки - директор на службата за контрол на чуждестранни активи.

Ще продължим да работим с нашите чуждестранни партньори, включително с Турция, за да разкрием и разрушим мрежите за финансова подкрепа на Ал Каида, каза Гаки.

Санкциите означават, че всяка собственост на санкционираните в САЩ ще бъде блокирана, а американски граждани нямат право да правят бизнес с тях.

САЩ никога няма да забравят жертвите на атаките от 11 септември 2001 г. и другите заговори на Ал Кайда по целия свят. Ще продължим да взимаме на прицел онези, които искат да нанесат вреда на САЩ, нашите граждани и нашите интереси, каза Блинкън.