Според американски генерал в Афганистан вероятно ще избухне гражданска война, съобщи АФП. Тези условия могат да доведат до възраждане на терористичните групи в страната.

"Моята военна преценка е, че е вероятно условията да се развият в гражданска война", каза генерал Марк Мъли,  председател на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, пред телевизия Фокс.

Той поставя под въпрос дали талибаните ще бъдат в състояние да затвърдят присъствието си на власт и да създадат ефективно управление.

"Смятам, че има голяма вероятност за широка гражданска война, което ще доведе до условия, при които всъщност ще се стигне до възстановяване на "Ал Кайда" или разрастване на "Ислямска държава" или други терористични групировки", каза генералът.

Той подчерта, че не може да предскаже със сигурност какво ще се случи в Афганистан, но оценката му за ситуацията е мрачна. Според него налице са условия, при които през следващите 12, 24, 36 месеца в региона може да има възраждане на тероризма.

Талибаните напредват в Панджшер

Талибаните заявиха днес, че са превзели територии в долината Панджшер, последния голям бастион на въоръжената съпротива срещу новите управници на Афганистан, където според Вашингтон скоро може да възникнат условия за гражданска война, предаде Франс прес.

След изтеглянето на американските войски от страната ислямисткото движение предприе серия от нападения срещу труднодостъпната долина, разположена на 80 км северно от Кабул.

Отдавнашна антиталибанска крепост, зоната, станала известна в края на 90-те с действията на легендарния командир Ахмад Шах Масуд, днес е база на Националния фронт за съпротива. Негов водач е Ахмад Масуд, син на Ахмад Шах Масуд; фронтът обединява бойци от местни милиции и бивши членове на афганистанските сили за сигурност, пристигнали в долината след падането на останалата част от Афганистан.

Според италианската НПО "Емърджънси", която работи в Панджшер, талибанските сили са достигнали в петък вечерта село Анаба, разположено на около 25 км навътре в долината, дълга 115 км.

"Мнозина избягаха от тукашните села през последните дни", посочва в комюнике организацията и уточнява, че е приела "малък брой ранени в хирургическия център в Анаба".

Говорител на талибаните написа в Туитър, че силите на режима вече контролират редица райони от Панджшер. А говорителят на фронта Али Майсам Назари увери във Фейсбук, че съпротивата "никога няма да претърпи неуспех".

Връзката с Панджшер е много несигурна и АФП не успя да получи от независим източник потвърждение на тези данни или информация за реалното напредване на талибаните в долината, посочва агенцията.