САЩ са поискали Мексико да екстрадира Овидио Гусман, син на излежаващия присъда в затвора наркобос Хоакин Гусман - Ел Чапо, за да бъде изправен пред американски съд, предаде Ройтерс, като се позова на мексикански правителствени източници.

През януари мексиканските сили за сигурност арестуваха по-младия Гусман, издирван по обвинения в трафик на наркотици, след интензивна престрелка близо до град Кулиакан в северната част на щата Синалоа. Щатът от дълги години е база на все още влиятелния наркокартел на баща му. Арестът на Гусман предизвика вълна от насилие, в резултат на което загинаха десетки хора.

Ел Чапо придоби значително влияние като ръководител на картела Синалоа, преди да бъде екстрадиран в САЩ през 2017 година.

Войници задържаха Овидио и през 2019 г., но той бързо бе освободен тъй като залавянето му предизвика масов приток на въоръжени мъже в Кулиакан.

През 2021 г. Държавният департамент на САЩ е обеща 5 милиона долара награда за информация, която да доведе до ареста или осъждането на Овидио. В САЩ срещу него са повдигнати обвинения в заговор за трафик на кокаин, метамфетамин и марихуана.