Овидио Гусман, син на наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо, бе арестуван днес от мексиканските власти. Новината дойде след нощ на сблъсъци в град Кулиакан в северния щат Синалоа, където се намира и едноименният наркокартел - една от най-могъщите организации за трафик на наркотици в света.

Овидио, превърнал се в ключова фигура в картела "Синалоа" след ареста на баща си, бе задържан за кратко през октомври 2019 г. от силите за сигурност. Скоро след това обаче той бе освободен, за да бъде избегнато кърваво отмъщение от страна на неговия наркокартел, което бе и смущаващ провал за мексиканските власти, припомня БТА.

От "Синалоа" днес подеха нова контраатака със серия престрелки с властите и блокади на пътища в града. Местните власти призоваха хората да останат по домовете си и съобщиха, че училищата и учрежденията са затворени във връзка със сблъсъците.

За да успее да излети самолетът с aрестувания син на Ел Чапо, беше затворено и международното летище в Кулакан. Това не попречи на въоръжени отряди на картела да го атакуват. Те успяха да стрелят и по самолета на мексиканските военновъздушни сили с Овидио Гусман на борда, но не успяха да спрат излитането му.

Овидио беше задържан в град Мексико преди срещата на върха на Северноамериканските страни, която ще се състои следващата седмица в мексиканската столица. Във форума ще участва и американският президент Джо Байдън, а един от обсъжданите проблеми ще бъде именно сигурността.

Според мексикански официални лица арестът на Овидио Гусман вероятно трябва да послужи като доказателство за сътрудничеството между САЩ и Мексико в тази сфера преди визитата на американския държавен глава. Вашингтон беше предложил награда от пет милиона долара за информация, която може да доведе до задържането на Овидио.

Все още не е ясно дали той ще бъде екстрадиран в САЩ, следвайки съдбата на баща си Ел Чапо, който излежава доживотната си присъда си най-строго охранявания американски федерален затвор в щата Колорадо, отбелязва Ройтерс.

В последно време САЩ оказаха по-голям натиск върху Мексико да засили борбата си с престъпни организации като картела "Синоала". Причина за това стана рязкото увеличаване на смъртните случаи, свързани със синтетичния опиоид фентанил, който се произвежда и изнася от мексикански престъпни групировки.

Едуардо Гереро, ръководител на компанията "Латина консултинг", която изследва организираната престъпност в Мексико, предупреди, че арестът на Овидио Гусман може да отслаби картела му "Синоала", но от друга страна може и да помогне на основния му съперник - известния с насилието си картел "Халиско ново поколение".