Два руски стратегически бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие, пристигнаха днес във Венецуела, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на министерството на отбраната на Русия.

Двата бомбардировача "Ту-160", а също военнотранспортен самолет "Ан-124" и самолет за полети на дълги разстояния "Ил-62" на руските въздушнокосмически войски са кацнали на летище "Майкетия" в Каракас, заяви министерството на отбраната. Той не каза дали бомбардировачите носят някакви оръжия.

Самолетите пристигат в момент на нарастващо напрежение между Русия и САЩ, отбелязва Асошиейтед прес и БТА.

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес заяви, че военновъздушните сили на двете страни ще извършат съвместни учения за гарантиране на сигурността на латиноамериканската страна, предаде Франс прес.

"Ту-160" е способен да носи конвенционални или ядрени крилати ракети с обсег 5500 километра. Такива бомбардоровачи участваха в руската операция в Сирия, където за пръв път изстреляха в бойни действия конвенционални крилати ракети Х-101.

През 2008 г. Русия изпрати във Венецуела самолети "Ту-160" и ракетен крайцер в момент на напрежение със САЩ. Това стана след кратката война на Русия с Грузия. Два такива бомбардировача посетиха Венецуела и през 2013 г.