Това съобщи докладчикът на Европейския парламент по тази тема Тимъти Киркхоуп, евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформатори, предаде БТА.

Той изрази надежда проектът на Европейската комисия в тази област да получи одобрението на ЕП, след като вече на два пъти бе отхвърлян заради съмнения как данните ще бъдат ползвани и съхранявани, и дали злоупотребите ще бъдат избегнати.

По неговите думи най-важната цел е да бъде съставен единен списък с данните, които авиокомпаниите събират при превоза на своите пътници - име, маршрут, документи за самоличност.

Докладчикът отбеляза, че вече в 16 от 28-те страни от ЕС подобни бази данни съществуват и се използват, но не действат по уеднаквен начин. Създаването на някои от тези бази данни е било финансирано от ЕК. Според него цел на подготвяното ново законодателство е да определи точно какви данни да бъдат събирани и точно кои държавни служби в ЕС да бъдат отговорни за обмена и съхранението им.

По неговите думи подобно наблюдение ще допринесе не само за проследяването на предполагаеми терористи, но и за извършители на всякакви тежки престъпления, включително пренос на наркотици и трафик на хора.

Евродепутатът отбеляза, че ще бъдат определени периодът на съхранение на данните, властите с достъп до тях, начините на обмен на информация. Според него след атентатите в Париж поддръжниците на законопроекта, подготвян от няколко години, са станали повече.