Православният свят е поставен на границата на грандиозен разкол, твърди руският вестник "Взгляд", цитиран от БНР. Патриарх Вартоломей, по време на Синаксиса (Архиерейски събор), който приключи в сряда в Истанбул, каза, че Константинополската патриаршия има изключителните права да решава проблемите на целия православен свят. Съобщава се също така, че една от основните теми на срещата е бил въпросът за предоставяне на Украйна на правото за създаване на "единна поместна църква."

Вартоломей не за първи път се изказва в полза на това, че Константинопол може да реши проблема на Украинската църква без участието на Московската патриаршия, тъй като, по негово мнение, Русия "е отговорна за болезнената ситуация в Украйна". Москва, от своя страна, се противопоставя на подобни намерения на Вартоломей, тъй като те са пряка намеса във вътрешните работи на Руската православна църква и посегателство в каноничната територия на Руската православна църква.

Руската патриаршия е в "недоумение" от решението на Константинопол за самостоятелност на Украинската църква, обяви прессекретарят на руската патриаршия Александър Волков в ефира на радио "Радонеж".

"Със съжаление констатираме, че политическото напрежение около нашата страна, засяга понякога и църквата", отбеляза Волков.

"След срещата между патриарсите Кирил и Вартоломей на 31 август станахме свидетели на редица недотам разбираеми заявления от страна на Константинополската патриаршия", смята отец Александър.

По-рано на сайта на Украинската православна църква в Съединените щати, която е подчинена на Константинопол, се появи публикация, според която "Вселенската патриаршия е поела инициативата, тъй като Русия е отговорна за сегашната болезнена ситуация в Украйна и не е способна да реши въпроса". На сайта се твърди още, че патриарх Вартоломей е определил като "неканонично вмешателството на Москва в делата на Киев".

На снимката: Руският патриарх Кирил и Вселенският патриарх Вартоломей преди тяхната среща в Истанбул на 31 август