Турският журналист Кадри Гюрсел бе върнат в затвора днес, след като апелативният съд потвърди по-рано присъдата му. Той получи две години и половина затвор, а процесът срещна критика от защитниците на свободата на словото, предадоха АФП и БТА.

Гюрсел, който е бивш сътрудник на опозиционния в. "Джумхуриет" и член на Международния институт по печата, "сега е в затвора", заяви пред АФП неговият адвокат Илкан Коюнджу. Той добави, че все още не се знае колко време журналистът ще трябва да остане зад решетките.

Гюрсел получи ефективното наказание по обвинение, че е "подпомагал терористични организации". Присъдата бе произнесена в рамките на процес, в който той бе съден заедно с други журналисти и представители на редакцията на в. "Джумхуриет".

Гюрсел, който е бивш сътрудник на АФП, обяви по-рано днес в профила си в Инстаграм, че е пристигнал в съд в Истанбул и че ще бъде върнат в затвора. Гюрсел прекара в затвора близо година, след като бе арестуван при чистките след опита за преврат през юли 2016 г. Той бе освободен в очакване на решението на апелативна съдебна инстанция, което бе произнесено през февруари.

Процесът срещу журналисти и представители на редакцията на в. "Джумхуриет" стана емблематичен за подкопаването на свободата на печата в Турция при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Редица други сътрудници на вестника, включително карикатуристът Муса Карт, бяха върнати в затвора след потвърждаване на присъдите им от апелативен съд. Конституционният съд постанови на 2 май, че са били нарушени личните свободи на журналиста Кадри Гюрсел, по-специално свободата на изразяване. Като всичко бъде взето под внимание, включително решението на Конституционния съд, Кадри Гюрсел би трябвало бързо да бъде освободен, посочи Илкан Коюнджу.