Върховният съд на САЩ се произнесе днес в полза на наложената от президента Доналд Тръмп забрана за влизане в страната, засягаща 5 страни с предимно мюсюлманско население - Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен.

Решението е една от най-големите победи за Тръмп, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. То беше взето с пет срещу четири гласа и слага край на ожесточената съдебна битка за това дали наложената от президента мярка представлява незаконна забрана, насочена срещу мюсюлманите.

Съдилища от по-ниска инстанция бяха блокирали забраната, обявена през септември, както и две предишни версии, след като тази политика беше оспорена от щата Хавай и други.

Върховният съд постанови, че тези, които са оспорили мярката, не са показали, че тя нарушава американското имиграционно законодателство или съдържащата се в първата поправка към конституцията забрана правителството да проявява пристрастие към дадена религия за сметка на друга.

Решението утвърждава широка свобода на президента за това да преценява кой да бъде допускан в САЩ. То означава, че сегашната забрана може да остане в сила и че Тръмп може да добави още страни. Той казва, че тази политика е необходима, за да бъде защитена Америка от нападения на ислямски бойци.

Президентът изрази радостта си от решението, като написа в Туитър:

"ВЪРХОВНИЯТ СЪД ПОТВЪРЖДАВА ЗАБРАНАТА НА ТРЪМП ЗА ПЪТУВАНЕ. УАУ!".

Първият списък със страни, на гражданите на които е забранено да идват в САЩ, включваше седем държави, като освен и сега присъстващите пет в него бяха включени още Ирак и Судан.