Иранският дезертьор Аболкасем Месбахи разказа, че полет 103 на американската авиокомпания "ПанАм" е бил свален през 1988 г. в знак на отмъщение за извършено нападение на американски военен кораб срещу ирански пътнически самолет шест месеца по-рано, при което загиват 290 души, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Иранският върховен лидер аятолах Хомейни е поръчал атентата "за да копира точно каквото се е случило с иранския Еърбъс", твърди още бившият ирански агент.

На 21 декември 1988 г. самолет на "Пан Ам", извършващ полет от Ню Йорк за Лондон, експлодира във въздуха над шотландското село Локърби. Загиват 270 души от 21 страни, включително 11 жители на Локърби. Повечето от пътниците са американски граждани.

Невиждани досега доказателства, събирани за делото срещу Абдел Басет ал Меграхи, бившия служител на либийското разузнаване, осъден за атентата, подкрепят твърдението на Месбахи и подсказват, че нападателите принадлежат на екстремистката групировка Народен фронт за освобождение на Палестина - главно командване, пише "Дейли телеграф".

Новите доказателства не само хвърлят ново съмнение върху присъдата на Меграхи, но и дават тежест на предишно твърдение, че истината за атентата е била покрита от Великобритания и САЩ, защото не са искали да предизвикват вражда със Сирия, ключова сила на прага на Ирак, ръководен тогава от Саддам Хюсеин, посочва британското издание.

Меграхи, единственият осъден за най-големия терористичен акт в историята на Великобритания, бе освободен от затвора през 2009 година заради раково заболяване и твърдеше, че е невинен, до смъртта си през май 2012 г.

През цялото време след произнасянето на присъдата през 2001 г. имаше твърдения, че Меграхи е жертва на съдебна грешка и много от семействата на 270-те жертви на атентата смятат, че така и не е разкрита истинската история, отбелязва "Дейли телеграф".