Норвежкият десен екстремист Андерш Брайвик, който през 2011 г. уби 77 души при бомбен атентат и нападение с огнестрелно оръжие, остава "много опасен" и трябва да бъде държан в изолация в затвора - това каза представител на норвежките власти в последния ден от изслушването пред съда, предаде Ройтерс.

44-годишният Брайвик, който неотдавна промени името си на Фьотолф Хансен, съди Норвегия в опит да сложи край на дългогодишната си изолация в затвора и да отмени ограниченията върху кореспонденцията му с външния свят. Петдневното изслушване пред съда приключва днес.

По закон на Брайвик е разрешено да каже няколко думи в края на изслушването и той може да се възползва от това си право.

Десният екстремист започна да излежава присъдата си през 2012 г., когато бе осъден за тероризъм и извършването на масово убийство във връзка с бомбения атентат, при който загинаха осем души в сграда в правителствения комплекс в Осло, и за масовата стрелба няколко часа по-късно на остров Ютьоя, където Брайвик застреля 69 души в летен лагер, организиран от младежката организация на управляващата по онова време лявоцентристка Норвежка работническа партия, припомня АП.

Тогава той получи най-тежката присъда в Норвегия по онова време - задържане под стража за 21 години, с възможност срокът да бъде удължен за неопределено време, ако все още е смятан за опасен, припомня БТА. 

Андреас Хетланд, представляващ министерството на правосъдието, заяви днес в заключителната си реч, че "няма основание за твърдението, че човешките права на Брайвик са нарушени". "Брайвик продължава да бъде много опасен", заяви той пред съда. "Все още съществува голяма опасност той да извърши насилие или да вдъхнови други (да го направят)", добави той.

Както и в предишните дни, Брайвик поклати глава в знак на несъгласие с някои от гледните точки, които изрази Хетланд.

В показанията си, дадени през сълзи във вторник, Брайвик заяви, че изолацията е била "кошмар" и всеки ден е обмислял да извърши самоубийство. В понеделник адвокатът му Йойстайн Сторвик уточни, че психичното здраве клиента му е пострадало от годините на изолация, в резултат на което страда от "дълбока депресия" и е силно зависим от антидепресанти.

Вчера психиатърката на Брайвик заяви, че не смята, че той е в тежка депресия. "Състоянията му го натоварват и той се чувства самотен. Това му тежи, но не мисля, че е в тежка депресия", заяви пред съда Яне Гудим Хермансен, според норвежкия вестник "Афтенпостен".

Съдия Биргите Колруд попита Хермансен какво мисли за сълзливите показания на Брайвик. Тя каза, че никога не е виждала Брайвик да плаче. "Мисля, че това е неговият начин да покаже отчаянието си. Затова съм малко несигурна за това доколко е правдоподобно", заяви тя.

Андерш Брайвик бе допуснат до импровизирана съдебна зала във физкултурния салон на затвора в Рингерике

Снимка: БТА/АП, Cornelius Poppe

Адвокатите на Брайвик твърдят, че Норвегия нарушава Европейската конвенция за правата на човека, включително разделите, в които се казва, че никой не трябва да бъде подлаган на "изтезания или на нечовешко или унизително отношение или наказание".

Изолацията му в продължение на повече от десетилетие го е оставила в "затворен свят", в който има само надзиратели и други професионални служители от затвора, чието задължение е да поддържат дистанция, заяви адвокатът му Йойстайн Сторвик.

Решението на съда ще бъде публикувано в близките няколко седмици, отбелязва Ройтерс.

Междувременно норвежките медии разпространиха кадри от килията на Брайвик.