Андерш Беринг Брайвик, крайнодесният фанатик, който уби 77 души при бомбен атентат и стрелба в Норвегия през 2011 г., ще поиска от съда в понеделник да прекрати изолацията му в затвора, заявявайки, че това нарушава човешките му права, съобщи Ройтерс.

44-годишният екстремист, който разпрати по електронна поща копия от своя манифест преди двете си атаки, в който изложи теориите си, също така съди държавата в опит да премахне ограниченията върху кореспонденцията му с външния свят.

Това ще е вторият опит на Брайвик да съди норвежката държава за предполагаемо нарушаване на човешките му права, припомня Асошиейтед прес.

Брайвик уби осем души с кола бомба в Осло, след което застреля други 69, повечето от които тийнейджъри, в младежки лагер на Лейбъристката партия - това се смята за най-тежкото мирновременно зверство, извършено в Норвегия.

Неговият случай е мрачен тест за страна, която все още е разтърсена из основи от ужаса на действията на Брайвик, но също така отдавна се гордее с усилията за преустройство на своята съдебна система, отбеляза Ройтерс.

Брайвик прекарва времето си в затвора с висока степен на сигурност Рингерике на 70 км северозападно от Осло - третият затвор, в който е държан.

Специализираната му зона включва тренировъчна зала, кухня, телевизионна зала и баня, показват снимки от посещение миналия месец на информационна агенция NTB, отбеляза Ройтерс. Разрешено му е да отглежда като домашни любимци три вълнисти папагалчета, които летят свободно в района, съобщи NTB.

Повече от десетилетие в изолация "без смислено взаимодействие" има опустошително въздействие, пише адвокатът на Брайвик в жалба до Oкръжния съд в Осло.

"Той вече е склонен да се самоубие", добави адвокат Сторвик. "Сега той е зависим от лекарството за депресия Прозак, за да преживява дните си в затвора."