Паметник на жертвите на двойния атентат, извършен от Андерш Брайвик точно преди седем години, бе открит днес в правителствения комплекс в Осло, съобщи вестник "Афтенпостен", цитиран от ТАСС и БТА.

Монументът представлява прозрачна стена, на която са написани имената на загиналите и тяхната възраст. Прилежащата към нея хоризонтална повърхност е засипана със счупени стъкла, символизиращи изпотрошените стъкла, покрили след взрива на бомбата съседните на правителствения комплекс улици.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Министър-председателката на Норвегия Ерна Сулберг заяви на церемонията по откриването на паметника, че 22 юли завинаги ще остане траурен ден за жителите на страната.

"Това бе атака срещу нашата демокрация. Невинни хора бяха убити в опит да се окаже влияние на откритостта, многообразието и доверието, които са характерни за норвежкото общество", отбеляза правителствената ръководителка.

В столицата на кралството дойде и бившият премиер на Норвегия и настоящ генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Важно е 22 юли да се използва за мобилизиране на сили срещу омразата, която се оказа по-силна и дълбока, отколкото сме предполагали", каза той в интервю за Норвежкото телеграфно бюро.

Брайвик бе осъден на 21 години затвор, след като на 22 юли 2011 година взриви бомба, заложена до едно от правителствените здания в Осло, в резултат на което бяха убити осем души и ранени стотици. След това той откри огън по хора на остров Ютьоя, убивайки 69 и ранявайки 66 души. Болшинството от жертвите бяха тийнейджъри, участващи в ежегодна среща на младежката организация на социалдемократическата Работническа партия.

Въпреки че в края на миналата година Брайвик за пръв път заяви в писмо до медиите, че се покайва за извършените престъпления, съдебни психиатри смятат, че той не показва признаци на съчувствие към своите жертви, не осъзнава истинския мащаб на стореното, а с писмото си до медиите и исковете си срещу норвежките власти просто опитва да привлече внимание към себе си.