Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, която бе приета от гръцкият премиер Алексис Ципрас, предаде ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на правителствената пресслужба.

Премиерът е благодарил на Кодзиас за приноса му в работата на правителството през последните 3,5 години.

В съобщението се казва, че Ципрас ще поеме работата на министъра на външните работи, за да помогне за успешната реализация на Преспанското споразумение за решаване на дългогодишния спор за името на Бившата югославска република Македония.

Причината за оставката не е съобщена официално, но според гръцките медии външният министър се е оттеглил след ожесточен спор на  заседанието на правителството вчера с министъра на отбраната Панос Каменос заради изявленията на последния миналата седмица, когато в разрез с правителствената политика предложи сключването на балкански отбранителен съюз като алтернатива на Преспанското споразумение.

В гръцкия печат още тази сутрин се появиха непотвърдени твърдения, че Кодзиас е заплашил да подаде оставка, защото смята, че премиерът Алексис Ципрас не го е подкрепил достатъчно в спора му с Каменос.

Сътрудници на Кодзиас са казали пред "Катимерини", че той е бил силно засегнат от нападките на Каменос че е "човек на Сорос", че е "потънал в бюджетни средства" и други подобни.

На вчерашното заседание на правителството Кодзиас е поискал от премиера да внесе законопроект за контрол над секретните бюджетни пера на министерството на националната отбрана (и на други министерства), както това е направено в министерството на външните работи.

Кодзиас е смятан за един от архитектите на Преспанското споразумение между Атина и Скопие от юни тази година, докато Панос Каменос, лидер на по-малкия партньор в гръцкото правителство, партията Независими гърци, е категоричен противник на споразумението и многократно е заявявал, че партията му няма да подкрепи ратификацията му. Миналата седмица във Вашингтон Каменос лансира идеята отношенията между Атина и Скопие да бъдат уредени чрез създаването на балкански отбранителен съюз с участието на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен етап и Сърбия. Според Каменос този съюз би изпълнил геостратегическите цели на Преспанското споразумение, без да се налага Гърция да прави компромис за името.