Външният министър на Армения Зограб Мнацаканян подаде днес оставка. Това написа във "Фейсбук" говорителката на ведомството, предаде Ройтерс.

Мнацаканян е на поста от май 2018 г., след като Никол Пашинян стана премиер. Преди това той е бил арменски посланик в ООН.

Миналата седмица правителството на Пашинян бе под натиска на многохилядни демонстрации в знак на протест срещу мирното споразумение с Азербайджан, с което на Баку бяха отстъпени територии в Нагорни Карабах. Стотици демонстранти протестираха и днес на централен площад в арменската столица Ереван.

Според изявление на Пашинян, цитирано от ТАСС, външният министър е уволнен. На среща с управляващото мнозинство в парламента премиерът каза, че ще внесе промени в състава на кабинета си. По-рано през деня Пашинян потвърди, че няма намерение да подава оставка заради неуспеха на военната операция в защита на Нагорни Карабах. Въпреки това премиерът пое главната отговорност за неблагоприятния развой на събитията.

На пресконференция Пашинян каза, че войната е можело да бъде избегната, ако Армения доброволно беше отстъпила седемте района около Нагорни Карабах, вкл. град Шуши (Шуша). "Но ние поехме предизвикателството на войната", заяви арменският премиер. След това говорителката на външното министерство Анна Нагдалян написа във "Фейсбук", че предаването на Шуши изобщо не е било в дневния ред на нито един от етапите от преговорите между двете страни. Уволненият Мнацаканян се е срещал на три пъти през последните месец и половина с азерския външен министър Джейхун Байрамов в безрезултатно търсене на мирно споразумение, отбеляза Ройтерс.

На 9 ноември, след шестседмични сражения, Азербайджан и Армения подписаха примирие с посредничеството на Русия, което гарантира на Баку контрола върху територии с арменско население в и около Нагорни Карабах - област, отцепила се от Азербайджан преди повече от 35 години. Съгласно споразумението Русия изпрати свои мироопазващи сили по т.нар. линия на съприкосновение между враждуващите страни, припомниха ТАСС и Ройтерс.

Оперативна група от специалисти от руското министерство на извънредните ситуации пристигна днес от Армения в Степанакерт, главния град на Нагорни Карабах. В групата от 30 човека има висши представители на ведомството, спасители от специална част, свързочници и други. Те доставиха необходимата им техника и оборудване за устройване на лагер. На място ще се обсъди въпросът за увеличаването на групата до 150 спасители и изграждането на аеромобилна болница, която е в готовност да отлети от Москва.