Мъж е повредил известната картина на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си" в Третяковската галерия в Москва, съобщи руската инфорационна агенция РИА Новости. 

Инцидентът е станал снощи около 21 часа, малко преди затварянето на галерията, а вандалът е бил сред последните посетители.

Мъжът е задържан, съобщи прессекретарят на МВР на Русия Ирина Волк и уточни, че срещу него е заведено дело за "унищожаване или повреждане на обектите от културното наследство".

"Пристигналите на място сътрудници на полицията задържат гражданин, който с метален стълб от огражденията разбива стъклото на картината и поврежда платното", уточни тя.

Картината е силно повредена - платното е пострадало на три места в централната част, върху фигурата на принца. От падането на стъклото е развалена и оригиналната рамка на автора. За щастие изображенията на лицата и ръцете на Иван Грозни и сина му не са засегнати.

По-късно беше съобщено, че мъжът е бил пиян. Мъжът си признал, че отишъл да разгледа творбата в осем часа вечерта. В бюфета изпил 100 грама водка. Той по принцип не пиел и алкохолът му подействал. Видео с обяснението на 37-годишния злосторник беше разпространено от МВР на Руската Федерация.

В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително. Вандалът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост. Той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти.

Картината на Иля Репин от 1885 година изобразява сцената, когато първият руски цар Иван Грозни в изблик на гняв нанася смъртоносен удар с жезъл на своя син Иван Иванович.