Ваксинираните в Съединените щати вече могат да са без маска на открито и на повечето места на закрито, като за тях отпада изискването да спазват физическа дистанция.

Решението е на американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията. То се базира на натрупване на данни, които показват изключително високата ефективност на ваксините.

Маски ще се изискват обаче в самолети и обществения транспорт, както и на летища и гари.

Пристигащите в Съединените щати, които са напълно ваксинирани, ще бъдат тествани в рамките на три дни. Друга възможност е да докажат, че са се възстановили след прекаран Ковид през последните три месеца.

Президентът Джо Байдън нарече велик ден за Америка решението за отпадането на ограниченията. Байдън и вицепрезидентът Камала Харис също се появиха без маски в розовата градина на Белия дом.

В същото време САЩ не са доволни от проучването на обстоятелствата около разпространението на коронавируса, извършено от Световната здравна организация (СЗО) и настояват за продължаване на работата в тази посока, заяви вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън след разговорите си с австралийската външна министърка Марис Пейн, предадоха световните агенции.

Не сме доволни от първоначалното разследване. Поддържаме продължаване на разследването, за да се изясни какво е станало с Covid-19. Това е много важно, защото трябва да разберем какво се е случило, ако искаме да разполагаме с по-добри възможности да предотвратяваме това в бъдеще, каза Блинкън.

Според американския държавен секретар продължаването на разследването е необходимо също за укрепване на световната система за здравеопазване, за да се гарантира предотвратяване, идентифициране и намаляване на щетите при бъдещи пандемии.

Това трябва да започне с ясно разбиране на станалото. Въпросът не е просто да обвиним някого, а по-скоро да разберем какво се е случило, за да предприемем ефективни действия в бъдеще.

Необходима е отчетност. Знаем, че в първите дни на пандемията Китай не даде своевременен достъп на международни експерти, не предостави своевременно информация, имаше недостатъчна прозрачност.

Трябва да научим повече, за да достигнем до реално разбиране на това, какво се е случило. След това заедно, включително с Китай, ще вземем мерки за укрепване на световната система (за здравеопазване), посочи Блинкън.

През март беше публикуван доклад на международна група експерти от посещението им през януари-февруари в Китай за проучване на произхода на коронавируса. Специалистите обаче не стигнаха до еднозначен извод.